Home [njuz] ODRŽAN FER PLEJ TURNIR „UJEDINJENI ZA ŠKOLE BEZ NASILJA“

ODRŽAN FER PLEJ TURNIR „UJEDINJENI ZA ŠKOLE BEZ NASILJA“

43
0

student5Fer plej turnir u malom fudbalu „Ujedinjeni za škole bez nasilja“ na Adi Ciganliji okupio je brojne poznate ličnosti i porodice zaposlenih u UNICEF-u, kompanijama Coca-Cola Hellenic, OMV, Delta Maxi i Radio televiziji Srbije koje su se udružile u cilju promovisanja programa „Škola bez nasilja“, usmerenog na prevenciju i smanjenje nasilja među mladima.

Učešćem na turniru, timovi sastavljeni od dece zaposlenih uz podršku poznatih ličnosti, prikuplili su sredstva za uključivanje još nekoliko škola iz Srbije u program „Škole bez nasilja“, koji UNICEF sprovodi od 2005. godine. Pored podrške programu kroz doniranje sredstava za njegovu realizaciju u nekoliko škola, želja pomenutih kompanija jeste i da se podigne svest javnosti o važnosti ovog programa, kao i da se motivišu ostale kompanije iz privatnog sektora da se priključe i daju svoj doprinos programu.

„Program „Škola bez nasilja“ nastao je kao odgovor na opšti problem društva – nasilje među decom školskog uzrasta. S obzirom na to da se ovaj program finansira isključivo sredstvima prikupljenim u lokalnoj zajednici, drago nam je da su se ovim povodom kompanije Coca-Cola Hellenic, OMV i Delta Maxi udružile i omogućile da još dece dobije mogućnost da odrasta u zdravoj sredini. Cilj ovog turnira i programa „Škola bez nasilja“ jeste stvaranje bezbednog i podsticajnog okruženja za učenje i razvoj, kako bi deca postigla bolji uspeh u školi i bila sigurnija u sebe“ – rekla je Vesna Savić-Đukić, šef odseka za odnose sa privatnim sektorom u UNICEF-u.

Turniru su se dobrovoljno priključili Aleksandar Janković, selektor Mlade fudbalske reprezentacije Srbije, sportski novinari i TV voditelji Aleksandar Stojanović i Slavko Beleslin, kao i poznati glumci Ivan Jeftović i Boda Ninković, a JP „Ada Ciganlija“ ustupilo je teren za turnir.

Ucesnici turnira

Da podsetimo, UNICEF u saradnji sa nadležnim ministarstvima, Savetom za prava deteta Vlade Republike Srbije, Zavodom za unapredjivanje obrazovanja i vaspitanja i lokalnom samoupravom već šet godina sprovodi u Srbiji program „Škola bez nasilja“. U projekat je do sada uključeno 202.900 učenika i 14.400 nastavnika u 210 škola, u 65 mesta u Srbiji. Sve što je urađeno, finansirano je isključivo donacijama građana i privrednika Srbije.

Prema istraživanju koje je UNICEF sproveo 2005. godine u 54 osnovne škole u Srbiji dve trećine učenika osnovnih škola u Srbiji bar jednom u tri meseca iskusi neki od oblika nasilja, a 44 odsto pamti da je takva iskustva imalo tokom celog školovanja. Deca-žrtve u manje od pet odsto slučajeva traže zaštitu odraslih ili vršnjaka. Uglavnom se opredeljuju za pokušaj da izbegnu one koji vrše nasilje ili za uzvraćanje istom merom.

Posle uključivanja škola u program, postignuti rezultati su ohrabrujući – povećana je osetljivost nastavnika, roditelja i učenika prema pitanju nasilja, deca se osećaju sigurnije, smanjen je broj teških oblika nasilja, povećana spremnost učenika da reaguju kad nasilje uoče i uvedeni su brojni programi prevencije.