Home [ muviz ] Kusturica u Parizu postavio punk operu

Kusturica u Parizu postavio punk operu

62
0

kustoperaOpera Emira Kusturice Vreme Cigana doživela je sinoć ovacije publike na premijernom izvođenju u pariskoj operi Bastilja.
Vreme Cigana je zapravo adaptacija Doma za vešanje, za koji je 1985.

Emir/Nemanja nagrađen Zlatnom palmom u Kanu.Ta opera se, pored živih scenskih delova, sastoji od prizora iz njegovih filmova koji se smenjuju na platnu, uključujući i dokumentarni film o Maradoni na kome još radi, te muzičke teme Neleta Karajlića, Dejana Sparavala i Stribora Kusturice.
Ljubavna priča između Perhana (ovog puta Stevan Anđelković) i Azre (Milica Todorović), obrađena je iz “ugla altermondijalističke vizije sveta”, sa lajtmotivima Kusturičinog umetničkog i misaonog sveta – „Holivud kao metafora duhovnog pada, Zapad u kome su novac i profit glavna religija, Maradona kao simbol pobede trećeg sveta nad prvim“.
"Ova opera je neka vrsta sinteze svega što sam do sada radio na filmu i u muzici, i zato možda najbolji način da završim muzičku karijeru", rekao je Kusturica agenciji Tanjug povodom premijere.
Čitava predstava je na romskom, sa kratkim delovima na srpskom jeziku.
Nakon pariske Bastilje, u kojoj će se izvoditi do 15. jula, Vreme Cigana se seli u Španiju, a interesovanje za ovu operu pokazalo je još 30-ak svetskih centara, od Tel Aviva do Buenos Ajresa.
Kusturica je rekao da za sada nije predviđeno izvođenje u Srbiji.