Home [njuz] Studenti bez besplatnog zubara

Studenti bez besplatnog zubara

189
0

mjuza44Već pet i po godina studenti u Srbiji nemaju pravo na besplatnu stomatološku uslugu čime je, kako navode akademci, narušeno njihovo pravo na lečenje.Studenti smatraju da je to još jedna odredba u Zakonu o zdravstvenom osiguranju.

U akciji da se ispravi, kako tvrde, ova ozbiljna nepravda, prikupili su čak 14 000 potpisa.

Zakonom o zdravstvenoj zaštiti od 1. januara 2006., sve stomatološke usluge za mlade starije od 18 godina u Srbiji se naplaćuju. Studenti su posebno nezadovoljni

“Danas je društvo samo siromašnije, danas su našim roditeljima mnogo manje plate mislim da pored svega i pored visokih školarina još treba i lečenje da plaćamo”, kaže studentkinja Sara Čudanov.

“Danas je jako teško biti student. Mi nemamo kome da se obratimo. Pisali smo na brojne adrese, niko se nije odazvao pozivu”, kaže Nebojša Potkrajac iz “Zelene Omladine”.

“14.000 potpisa smo prikupili, šta još treba da učinimo”, pita se studentkinja Ivana Kovačević.

I stomatolozi kažu da je primetno drastično urušavanje zdravlja zuba i usta kod studenata. Ordinacije stoje prazne u Studentskoj poliklinici, a studenti se javljaju samo u krajnjoj nuždi jer nemaju da plate

“Nažalost u velikom broju slučajeva sve se završava vađenjem zuba. Čini mi se da je ušteda u fondu učinjena sprovođenjem ovog zakona minimalna u odnosu na dalekosežne posledice koje jedan ovakav zakon će imati na zdravlje zuba, a kasnije i na celokupnu zdravstvenu sliku”, smatra Dime Todorov, načelnik stomatološke službe u Studentskoj poliklinici Beograd.

Stomatolozi tvrde i da se osećaju poniženim što su prisiljeni da studentima naplaćuju lečenje jer od broja pruženih usluga zavisi i njihova plata. A bolesti usta i zuba koje se ne leče na vreme kao posledicu imaju ne samo krezubost već ozbiljno ugrožavaju ceo organizam.

“Mogu da nastanu razne bolesti opšteg tipa u smislu kardiovaskularnih problema, problema sa zglobovima, problema sa bubrezima, tiroidnom žlezdom. Ukoliko pacijent nije u mogućnosti da plati, jer roditelji mu ili nisu poslali novac ili mu nije stigla određena stipendija, trudim se da bih sačuvala tog pacijenta, pomogla njemu u zbrinjavanju ostalih zuba da odradim mnoge stvari na svoju štetu”, kaže stomatološkinja Ljubica Klisura.

Izvor: B92