Home [njuz] Partijske ili radne knjižice

Partijske ili radne knjižice

34
0

book9Gotovo 40 odsto studenata Beogradskog univerziteta smatra da se do posla dolazi prvenstveno preko veze, a tek petina da će im diploma pomoći da se zaposle, pokazuje istraživanje Marketing radionice Ekonomskog fakulteta u Beogradu.
Među 1.300 anketiranih studenata beogradskih fakulteta, skoro 60 odsto će po završetku studija posao tražiti u Beogradu, petina će konkurisati u inostranstvu, a samo 16 odsto bi se usudilo da potraži sreću u svom rodnom mestu, prenosi RTS.

To što će posle studija postati visokoobrazovani, a takvih je u Srbiji tek šest odsto, nije garancija da će za njih biti posla.

Stručnost, visoke ocene, predanost profesiji više nisu dovoljni ni za studente tehničkih fakulteta, čija diploma je nekada bila siguran put do posla.

Profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Srbijanka Turajlić kaže da su šezdesetih i sedamdesetih godina sva mesta, osim generalnog direktora, bila otvorena inženjerima, devedesetih to nije bilo toliko primetno, ali je 2005. i 2006. godine stvar potpuno otišla van kontrole, kada je Srbija dobila prvu vladu koja je podelila među sobom u koalicionom sporazumu sva javna preduzeća.

“Danas studenti teško dolaze do posla u javnim firmama kada ih ne podrži partija, što nije normalno i neko bi morao da se nad tim zamisli”, kaže Turajlićeva.

Zaštitnik građana Saša Janković kaže kako zakon, naravno, zabranjuje zapošljavanje preko veze, ali da je problem dokazati takve slučajeve.

“Zaposlenje u javnom sektoru se shvata kao partijski plen, a mislim da je šteta od tog načina rada i da se kasnije njihovi pripadnici deklarišu kao članovi, svojim neradom obezbeđuju to radno mesto, ali stranci nanose štetu”, kaže Janković.

Zaštitniku građana kao i poverenici za ravnopravnost građani su više puta ukazivali na zapošljavanje preko partijske knjižice.

Međutim, Inspektorat za rad do sada nije dobijao pritužbe na tu vrstu diskriminacije, što svakako nije uteha za 45.000 ljudi sa fakultetskom diplomom koji čekaju svoju priliku.

Izvor: Glas javnosti