Home [akcija] Nema razloga ćutati o siromaštvu

Nema razloga ćutati o siromaštvu

41
0

auftoStudentska organizacija AIESEC ove godine organizuje projekat „Pozitivan minus” uz podršku Ministarstva omladine i sporta i Opštine Stari Grad. „Pozitivan minus” je projekat edukativnog karaktera koji će se realizovati u 7 beogradskih srednjih škola, počevši od 9. marta tekuće godine u Tehničkoj školi GSP.

Projekat će obuhvatiti dve tematske celine: siromaštvo i kulturu. Siromaštvo je definitivno obeležilo proteklu godinu, što zbog ekonomske krize, što generalno zbog niskog životnog standarda i postojanja velikog jaza između siromaštva i imućnosti kod nas, a i u svetu. Cilj seminara i samog projekta je da se mladima probudi svest o tome da postoji veliki broj siromašnih, kako bi racionalnije trošili i naučili da cene ono što imaju.

Kultura, zapravo vraćanje kulturi, je druga tema koju ćemo obrađivali ove godine. Činjenica je da se mladi svakodnevno susreću sa televizijskim programom koji promovišu nasilje i u skladu sa tim kreiraju svoj sistem ideja i vrednosti. Ideja projekta je da se mladima predstavi kulturna scena Srbije i generalno dočara važnost kulture – odnosno, da zajedno dođu do odgovora na pitanje zašto kultura nestaje u svim društvenim lestvicama.

Tokom dvodnevnog seminara, kroz brojne interaktivne radionice, diskusije, motivacione klipove i prezentacije predavači na seminaru, studenti Univerziteta u Beogradu uz podršku dve studentkinje iz Rusije, Irina Evdokimova i Aleksandre Miliavskaiae, pokušaće da navedu srednjoškoloce, da se pozabave ovom tematikom, da im približe pozorišta, knjige, svoju i druge nacionalne kulture, muziku i sve vrste umetnosti, ali i da se dotaknu ozbiljne teme siromaštva u svetu. Dvadesetogodišnje studentkinje sociologije iz Sent Peterzburga su spremne da zajedno sa učesnicima seminara istraže i detaljnije se upoznaju sa problemima u Srbiji i da kroz proces vršnjačke edukacije i interaktivan rad u manjim grupama motivišu mlade da glasno govore o problemima koji ih okružuju. Želja Irine i Aleksandre je da mlade ljude, učesnike na seminaru, motivišu da oni budu ti koji će načiniti pozitivnu promenu u svojoj sredini i šire, da ih potstaknu na razmišljanje i veću uključenost u rešavanje problema.