Home [njuz] Srpski tajkuni nude poslove mladima

Srpski tajkuni nude poslove mladima

38
0

note2Mladi ljudi koji imaju preduzetnički duh i energiju mogu da dobiju posao kod nas, tvrde Miodrag Kostić, Branislav Grujić, Toplica Spasojević i Nenad Popović.

Biznismeni koji su učestvovali na forumu na Kopaoniku slažu se da svi mladi koji imaju dobre ideje i preduzetnički duh mogu da dobiju posao u njihovim kompanijama.

Oni tvrde da imaju sluha za sve koji pokažu energiju i savetuju mlade kako da dođu do šanse u velikim kompanijama.

Kako doći do biznismena Miodraga Kostića, Branislava Grujića, Nenada Popovića ili Toplice Spasojevića ako ste mladi, završili ste fakultet i treba vam posao? Oni odgovaraju „vrlo lako”, ako ste vredni, kreativni i sposobni da se nosite sa problemima biznisa.

Predsednik „MK grupe” Miodrag Kostić tako je nedavno ponudio studentu partnerstvo i dva hektara zemlje da gaji lubenice, ali naglašava da nijedna kompanija nije socijalna ustanova i da MK ulazi u projekte samo kada za to postoji ekonomski interes.

“Nema razlike između tog mladog čoveka i bilo kog zaposlenog u MK grupi jer i pripravnik jednog dana može da postane predsednik kompanije. To zavisi samo od njega, kao što je i ovaj mladi čovek svojim preduzetničkim duhom u ta dva minuta razgovora pokazao da može i hoće više. Takvima treba dati šansu. Ja inače smatram da u Srbiji nedostaje te preduzetničke kreativnosti”, kaže Kostić.

Toplica Spasojević, vlasnik „ITM grupe”, kaže da je vrlo dostupan javnosti jer je član u oko desetak organizacija, a čest je gost i na raznim forumima.

Volim ljude koji mogu da preskoče i po dve stepenice, koji imaju pozitivnu energiju i ne boje se nikakvog zadatka. Ja sam osnivao firme u sedam zemalja, počeo kao pripravnik, a završio kao generalni direktor državne firme. A onda počeo sve iz početka. Ako mladi imaju takve karakteristike, nemam sumnju da će lako naći posao kod svakog Kostića ili Spasojevića. Moraju da ulažu u sebe, da završavaju škole, kompjuterske kurseve, uče jezike”, navodi Spasojević.

On kaže da je u ITM grupi prosečna plata 40.000 dinara i da su zaposlenima na raspolaganju kursevi usavršavanja u okviru kompanije. Spasojević dodaje da su prošle godine zaposlili 500 ljudi.

Njegov kolega, vlasnik kompanije „PSP Farmana” Branislav Grujić, tvrdi da nije teško doći ni do jednog biznismena u Srbiji, a da se prave ideje prepoznaju odmah i brzo uvažavaju.

“Ključni su ideja mladog čoveka i duh, vera u to što je zamislio. Svaki mladi čovek koji ima inicijativu i spreman je da radi može lako da dobije dobro radno mesto u našoj kompaniji. Znam da to sve sada zvuči kao neka floskula, ali verujte da je to istina. Činjenica je da nam nedostaju vrhunski kadrovi. Prosečna plata nam je oko 700 evra i ja smatram da ne može gladan profesionalac da se razvija. On mora da od para koje dobije sebi obezbedi pristojan život”, naglašava Grujić.

Popović: Zaposlio sam 50 mladih ljudi

Biznismen Nenad Popović ističe da su za njega reference ključne i da je dosad zaposlio oko 50 ljudi, koji su putem mejla poslali svoje kvalifikacije. “Rezultati studiranja, kao i fakultet koji je mladi čovek završio za mene su već preporuka”. kaže Popović. On navodi da postoje i studentske organizacije sa kojima sarađuju i da veruje da i kod drugih privrednika postoji taj spoj između mladih i firme. Plata za pripravnika iznosi oko 40.000 dinara.

Izvor: B92