Home [njuz] Mladi najugroženija grupa nezaposlenih

Mladi najugroženija grupa nezaposlenih

56
0

vesti2_thumbU Belexpo centru na Novom Beogradu juče je otvoren drugi sajam zapošljavanja „Top Job“. Sajam je organizovan u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalne politike, Ministarstvom omladine i sporta i Nacionalnom službom za zapošljavanje. Tokom dva dana, koliko će sajam trajati, na oko 25 štandova kompanija nezaposleni će moći da se prijave na više od 700 slobodnih radnih mesta.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić istakao je da su sajmovi zapošljavanja namenjeni teško zapošljivim grupacijama, pa je tako prethodni „Top Job“ bio u znaku zapošljavanja osoba sa invaliditetom, dok je ovogodišnji posvećen mladima koji su tek završili svoje školovanje.

– Nezaposlenost i neinformisanost su dva glavna problema sa kojima se mladi u Srbiji svakodnevno susreću -istakla je Snežana Samardžić Marković, Ministarka omladine i sporta, objašnjavajući da se neinformisanost mladih najviše odnosi na to šta su njihove šanse.

Nakon završetka fakulteta i škola, mladi ostaju uskraćeni za zaposlenje pod izgovorom poslodavca da su neiskusni, a njihov problem se vrti u krug budući da ne mogu da steknu iskustvo bez zaposlenja. Kako bi povećali zapošljavanje mladih bez radnog iskustva, Nacionalne službe za zapošljavanje organizuje dva projekta – „Prva šansa“ i „Stručna praksa 2011“, putem kojih mladi mogu da dođu do posla i steknu radno iskustvo, a da poslodavci ne budu oštećeni s obzirom da finansije obezbeđuje NSZ.

Fijat, British American Tobacco, Fikom, Zepter, Idea, Delta sport su samo neke od kompanija koje su se našle na sajmu.

Da ne grize savest

Najveći broj osoba koje su juče tražile posao činile su dvadesetogodišnjaci koje su tokom prethodne godine godine diplomirali i koji od tada traže posao. „Top Job“ je samo jedan u nizu sajmova koje su u proteklom periodu posetili. Osim toga, aktivni su na velikom broju internet sajtova koji nude poslove. Koriste se svim „legalnim načinima za dolaženje do posla“, kako kaže Marija Đ. diplomirani ekonomista, ali nemaju uspeha. Na ovaj sajam su došli „da ih ne bi grizla savest“, kako su rekle dve devojke sa diplomama Tehnološko-metalurškog fakulteta.

Izvor: Danas