Home [njuz] Hoće u sobe sa Srbima

Hoće u sobe sa Srbima

37
0

newsStudenti uz inostranstva u prestonici uglavnom su zadovoljni uslovima za rad, oduševljeni su noćnim provodom i gostoprimstvom. Najviše njih studira srpski jezik, a pomalo im smeta što su njihove sobe odvojene od onih u kojima su naši studenti…
Tri stotine stranih studenata iz svih krajeva sveta, koji su odlučili da se školuju u Beogradu, uglavnom su zadovoljni uslovima studiranja, oduševljeni noćnim provodom i gostoprimstvom. Ipak, deo njih nešto teže se privikava na srpsku kuhinju u studentskoj menzi, a pomalo im smeta i što su njihove sobe odvojene od onih u kojima su naši studenti.

Nemaju primedaba

Mladen Čanović, upravnik Studentskog grada kaže da su za strane studente obezbeđeni svi uslovi koje imaju i domaći, s tim što oni imaju i kupatila u svojim sobama.

– Mislim da su zadovoljni uslovima života jer konkretnih primedbi nije bilo, a i mi se trudimo da im maksimalno izađemo u susret. Nije lako biti student u drugom gradu, a posebno ne u drugoj zemlji. U našem objektu ima oko 50 soba u kojima boravi 150 stranih studenata. Dolaze iz svih krajeva, iz Japana, Kine, Libije, ali i iz zemalja u okruženju poput Hrvatske i Slovenije – kaže Čanović.

Dva studentska doma, „Rifat Burdžević” i Studentski grad, obezbedila su im smeštaj u oko stotinak soba, a resorno ministarstvo u saradnji sa inostranim prosvetnim ustanovama finansira njihov boravak u glavnom gradu. Ekipa Pressa posetila je ove mlade ljude i zaključila da im se u Beogradu najviše dopada Skadarlija i da najveći broj njih studira srpski jezik.

Ne vole menzu

Šu Mengijan, dvadesetjednogodišnja Kineskinja, kaže da je Beograd najlepši tokom jeseni, a da slobodno vreme najviše voli da provodi u bašti nekog od restorana u Skadarliji.

– Iz svog rodnog grada Pekinga došla sam oktobra prošle godine da bih na Filološkom fakultetu studirala srpski jezik. Početak je bio jako težak i nisam bila sigurna da li ću se snaći, ali sada mi baš dobro ide i redovno sam upisala treću godinu. Upoznala sam veliki broj zanimljivih kolega i svi su jako ljubazni prema nama i uvek prijateljski raspoloženi. Takođe, oduševljena sam noćnim provodom koji pruža Beograd, a večeri najradije provodim u kafanama u Skadarliji – malo na engleskom, malo na srpskom, rekla nam je Šu Mengijan, stanarka Studentskog doma „Rifat Burdžević”.

Ona dodaje da joj je bilo najteže da se prilagodi ishrani u studentskoj menzi.

– Hrana je verovatno ukusna, ali nije baš prilagođena svim studentima. Zato sam odlučila da naučim da kuvam. Osim toga, veliki je broj naših restorana u Beogradu pa kad god poželim da pojedem nešto domaće, mogu da naručim. Dom je inače jako čist i sređen, uslovi života su pristojni, ali je nameštaj i ambijent generalno satromodan i loša je internet veza – zaključuje studentkinja.

Aleksandra Ferudona iz Bukurešta, koja je odsela u sobi preko puta Kineskinje, ističe da će Beograd posebno pamtiti po dobroj rakiji i broju prijateljstava koja je sklopila.

Obavezna rakija

– Dopada mi se veliki broj domaćih srpskih proizvoda, ali među studentima je najpopularniji i nezaobilazan aperitiv svakog okupljanja upravo vaša rakija. Probala sam je već prve večeri u Beogradu, jer, kako kažu, ne možeš da osetiš ovaj grad i ljude dok ne osetiš rakiju. Takođe, pokupila sam jednu od vaših studentskih navika, a to je neizostavno ispijanje kafe za vreme pauza na predavanjima – priča sa osmehom, na tečnom srpskom jeziku simpatična Rumunka Aleksandra.

Ona je istakla da je pomalo razočarana odlukom uprave da strani studenti budu odvojeni od domaćih studenta koji, takođe, borave u domu.

– Očekivala sam da budemo zajedno srpskim studentima, pa čak i u sobama, kako bismo što lakše sklopili prijateljstva i pokupili vaše navike, a naravno i jezik. Više bi mi odgovaralo da razgovaram na srpskom sa svojom cimerkom nego na engleskom. Ipak, sklopila sam veliki broj prijateljstva i van doma, jer su ljudi ovde zaista otvoreni, tako da sa lakoćom i uz podršku učim jezik – ističe ova studentkinja.

BROJKE
2 studentska doma namenjena su smeštaju stranih studenata
300 stranaca studira u Beogradu
100 soba obezbeđeno je za njihov smeštaj

Izvor:Press