Home [zabavnik] Mladi Italijani džabalebare

Mladi Italijani džabalebare

56
0

pivoJedan od pet mladih Italijana, odnosno njih više od dva miliona, niti uči, niti studira, niti radi, što je najveći procenat besposlene omladine u Evropskoj uniji, saopštila je italijanska statistička agencija ISTAT.

Napominje se da je procenat od 21,2 odsto mladih u tom statusu, starosti od 15 do 29 godina, gotovo dvostruko veći nego u Nemačkoj, prenosi Rojters.

Podatak se odnosi na 2009. godinu, dok je u 2008. situacija bila nešto bolja – te godine “svega” 19,2 odsto mladih u Italiji nije ni studiralo ni radilo.

Linda Laura Sabadini, direktor ISTAT-a, navodi da 80 odsto otpuštanja pogađa mlad svet, tako da su oni najveće žrtve recesije.

Sabadinijeva je istakla da je besposlenost mladih pokazatelj njihove neuključenosti u društvo i da je, što to stanje duže traje, tim teže nastaviti učenje ili se zaposliti,

Najveći procenat mladih koji niti uče niti rade, beleži se na siromašnom jugu Italije – u nekim oblastima, on je jedva nešto ispod 30 odsto. Međutim, i na industrijski razvijenijem severu zemlje, procenat takve omladine je u porastu.

Statistika je pokazala da 19 odsto mladih Italijana napusti školu, a manje od 20 odsto njih u tridesetim godinama ima završen fakultet.

Mada polako izlazi iz najveće recesije posle Drugog svetskog rata, Italiju narednih godina, kako se predviđa, ne očekuje znatniji privredni rast, pa samim tim ni veće smanjenje procenta nezaposlenih među mladima, kojih ima 25,4 odsto – šest odsto više od proseka u Uniji.