Home [njuz] Srbija iz budžeta školuje lekare za Nemačku

Srbija iz budžeta školuje lekare za Nemačku

36
0

starIako je nezaposleno 1 807 lekara, samo ove godine indeks pet medicinskih fakulteta dobilo 1 912 brucoša
Na konkurs za zapošljavanje lekara za posao u Nemačkoj, koji je raspisala Nacionalna služba Srbije, do sada se prijavilo oko stotinak lekara. Konkurs je, kako su nam juče saopštili iz ove službe otvoren do popune mesta. U toku je selekcija kandidata, a konačni izbor kandidata će obaviti poslodavac iz Nemačke.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u julu 2010. godine bilo je prijavljeno 1 807 lekara, među kojima je 90 lekara specijalista. Posle ovog konkursa, neki s ove tužne i dugačke liste nezaposlenih pridružiće se velikoj armiji naših lekara koji već rade u Norveškoj, Švedskoj, Sloveniji, u Britaniji, Americi, dalekoj Australiji… .

Uprkos tome, ove godine samo je na beogradski Medicinski fakultet upisano ukupno 500 novih studenata, indeks Medicinskog fakulteta u Kragujevcu je dobilo 276 studenata, u Novom Sadu njih čak 566, u Nišu 420 i u Kosovskoj Mitrovici 150. Ukupno: 1 912 brucoša! Svi oni školuju se na račun države, odnosno svih poreskih obveznika. Međutim, kako primećuje predsednik Srpskog lekarskog društva, profesor Radoje Čolović, poziv našim lekarima da rade u nemačkom, visokorazvijenom zdravstvu predstavlja i svojevrsnu pohvalu srpskoj medicini:

– Ne vidim ništa loše u odluci lekara da posao traže u Nemačkoj, ali je to, s druge strane, žalosna slika stanja u našoj državi. Nije nešto za ponos, ali ljudima moramo omogućiti da idu ako hoće, jer svako ima samo jedan život.

Dr Čolović dodaje da bi, naravno, bilo bolje da u Srbiji ima posla za školovane ljude, ali da je u ovom slučaju pozitivno što su pozvani u razvijenu zemlju, kulturnu sredinu, gde mogu napredovati ne samo u materijalnom, već i naučnom smislu.

Ministar zdravlja, profesor dr Tomica Milosavljević, iako kaže da je poziv iz Nemačke našim lekarima nesporno pohvala srpskoj medicini, ipak žali što lekari odlaze.

– Nisam siguran da mala država kao što je Srbija može sebi da dozvoli takav luksuz da stalno produkuje doktore za Norvešku, Švedsku, Nemačku… Studije medicine nisu pitanje golog tržišta. To su skupe studije, jer školovanje lekara je ozbiljan nacionalan posao, pa nema mnogo logike da mi kao mala, siromašna zemlja školujemo veliki broj stručnjaka koji će sutradan tražiti posao u drugim zemljama. Otvaranje granica dovelo je do rizika da počnemo da gubimo najbolje. To se događalo ovih godina sa anesteziolozima, radiolozima. Sada 140 naših lekara radi u Norveškoj. Danas, pet ili šest srpskih patologa radi u evropskim bolnicama. Jedan od njih je predsednik evropskog udruženja dečje kardiopatologije. Oni nalaze posao za čas – kaže dr Milosavljević.

Priča o poslu u najbogatijoj državi EU počela je kada se Direkciji Nacionalne službe za zapošljavanje obratila klinika „Sant Georg Klinikum Ajzenah” iz Nemačke, radi zapošljavanja najmanje 20 lekara specijalista iz Srbije. Oni su zainteresovani za naše specijaliste iz kardiologije, interne medicine, ginekologije, pedijatrije, anestezije, opšte i traumatološke hirurgije, urologije, vaskularne hirurgije, psihijatrije, neurologije , ali i za lekare opšte medicine. Nemački poslodavac je takođe precizirao da će – ukoliko ne bude bilo dovoljno lekara specijalista koji ispunjavaju tražene kriterijume – posao biti ponuđen i lekarima lekare bez specijalizacije, uz mogućnost sticanja specijalizacije u Nemačkoj.

Za prijavu na konkurs potrebni su diploma medicinskog fakulteta i uverenje o položenom državnom ispitu, a neophodno je znanje nemačkog jezika na nivou B2, ili najmanje B1, dok radno iskustvo nije nužno. Nakon probnog rada od šest meseci stiče se pravo rada na neodređeno vreme sa dozvolom boravka u Nemačkoj. Početna plata je oko 3.500 evra (bruto) za lekare početnike bez posebnih predznanja ili iskustva. Ipak, precizira se da će svaki kandidat na osnovu svojih ličnih kvalifikacija i predznanja sklapati pojedinačni ugovor sa lično dogovorenom platom.

———————————————————–

Milosavljević: Upozorili smo da se upisuje previše studenata medicine

Da li je činjenica da lekari po pozivu odlaze u Nemačku za ponos ili za tugu?

– Meni je pre za tugu, ali sam potpuno svestan procesa globalizacije. Kao Ministarstvo zdravlja svake godine upozoravamo na činjenicu da se upisuje na medicinu više studenata nego što je neophodno. Mora da se postavi suštinsko pitanje da li je nacionalni interes Srbije da na svojim fakultetima školuje doktore koji će odlaziti u druge zemlje. Time te zemlje dobijaju gotove stručnjake bez prethodnog ulaganja u njih. Jedino rešenje je da se u Srbiji upisuje tačno određeni broj studenata medicine koji je potreban, a ne više od toga –kaže za ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Izvor:Politika