Home [njuz] Bez posla u Srbiji 200.000 mladih

Bez posla u Srbiji 200.000 mladih

47
0

doktorBez posla je u Srbiji oko 200.000 omladinaca, a oni koji i dođu do svog radnog mesta dobro su se načekali.
Studiranje je razvučeno i u proseku traje oko sedam godina, većina mladih i dalje živi sa roditeljima, a mnogi nisu nikada prešli državnu granicu, a kamoli zagazali na drugi kontinet. “Naša je poruka da ostanu ovde, a naš zadatak da im u saradnji sa lokalnim samoupravma pomognemo što je to više moguće”, kaže Snežana Marković, ministarska omladine i sporta.

A koliko im je pomoć neophodna pokazuju i rezultati različitih istraživanja. Tako je poslednja anketa resornog ministarstva pokazala da na konkursu za posao fakultetsku diplomu može da priloži svega 8,6 odsto mladih ljudi u Srbiji, a čak 30 odsto ih nema završenu ni srednju školu.

I u Uniji poslodavaca su zaključili, na osnovu svog istraživanja, da se mladi u Srbiji teško zapošljavanju na dobrim pozicijama i retko dobijaju velike plate, kao i da u srpskom menadžmentu radi deset puta manje omladinaca nego u zemljama Evropske unije.

I u Nacionalnoj službi za zapošljavanje vade mračnu statistiku pa tako najveće učešće u registrovanoj nezaposlenosti imaju oni od 25 do 29 godina (13,36 odsto), zatim od 30 do 34 godine (12,57 odsto) – dakle najproduktivnija starosna grupa.

Zato u Ministarstvu omladine i sporta ističu da će se i dalje zalagati za znatno liberalnije tržište rada na kojem će veće šanse za zaposlenjem dobiti i oni sa veoma malo ili čak bez imalo radnog iskusta, kao i da će nastaviti sa otvaranjem omladinskih preduzetničkih centara, kancelarija za mlade…

Izvor: Novosti