Home [njuz] Mladi lekari i agronomi najteže stižu do posla

Mladi lekari i agronomi najteže stižu do posla

53
0

racunar1Jednu četvrtinu od oko 740.000 nezaposlenih u Srbiji čine mladi do 34 godine, a prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), posao najteže nalaze inženjeri poljoprivrede i rudarstva, ali i lekari opšte prakse. Kako za „24 sata” kažu u NSZ, zaposlenje lakše nalaze farmaceuti i IT stručnjaci.

Prema podacima za jul 2010, nezaposlenih je ukupno 737.048, a u odnosu na prethodni mesec broj nezaposlenih smanjen je za 9.800 osoba.

Teže do posla dolaze inženjeri poljoprivrede, osim tehnologa, inženjeri tekstilstva, rudarstva, istoričari umetnosti, lekari opšte prakse, vaspitači, mašinski inženjeri za brodogradnju i metalne konstrukcije – kažu u NSZ.

Za razliku od ovih zanimanja, kako kažu u NSZ, posao mnogo lakše nalaze farmaceuti, IT stručnjaci, inženjeri elektrotehnike, komercijalisti unutrašnje trgovine, profesori matematike, profesori muzičkih predmeta, prevodioci, profesori hemije, ekonomisti, grafičari, inženjeri građevinarstva, oftalmolozi, ginekolozi, veterinari, zanimanja u oblasti nege starih.

Od ukupnog broja lica na evidenciji NSZ, duže od 12 meseci (dugotrajna nezaposlenost) posao traži 65,23 odsto ili 480.787 građana, od čega su 54,98 odsto ili 264.340 žene. Najviše je onih koji čekaju na evidenciji do dve godine (19 odsto), zatim građani koja čekaju od tri do pet godina (11,78 odsto), pa oni do tri meseca (11,71 odsto)
Najviše nazaposlenih, njih 96.288, nalazi se na birou u Beogradu, što je za skoro 10.000 nezaposlenih više nego u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu zajedno.

Kako kažu u NSZ, u budućnosti se može očekivati razvoj zanimanja u oblastima medija, kulture i informisanja, dizajna, produkcije, ekonomije i finansija, a posao će lakše moći da nađu i analitičari u oblasti finansija, stručnjaci za finansijsko posredovanje, poslovno savetovanje, za nastavu na daljinu, turizam, uključujući i medicinski, banjsko lečenje, estetsku hirurgiju, IT sektor…

Izvor:24 sata