Home [njuz] Licence za rad s mladima

Licence za rad s mladima

45
0

olovkaGrupa mladih će uskoro otputovati u Brisel gde će se upoznati sa standardizacijom i organizacijom omladinskog rada u praksi, kako bi ta iskustva kasnije prenela u Srbiju – saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare u Vladi Vojvodine.

To studijsko putovanje pokriće se sredstvima IPA fonda Evropske unije, iz kojeg je za omladinski rad u Srbiji izdvojeno ukupno 100.000 evra, dok će ostatak novca biti utrošen na ovdašnju obuku ljudi spremnih da vode omladinske radne akcije.
O značaju omladinskog rada i njegovoj profesionalizaciji u skladu sa evropskim standardima govorili su zamenik pokrajinskog sekretara za međuregionalnu saradnju Vladimir Pandurov, rukovodilac projekta “Još jedan korak ka licenciranju omladinskih radnika” Danijela Rodić i predstavnik Centra za omladinski rad Dejan Ačanski.
Pomenuti projekat je sastavni deo jednog šireg programa pod nazivom “Jačanje dijaloga civilnog društva između Srbije i Evropske unije”, a u njegovom ostvarivanju učestvuju međunarodna mreža “Mladi za razmene i razumevanje” (YEU – Youth for Exćange and Understanding) i Nacionalna asocijacija praktičara omladinskog rada (NAPOR).
Prema podacima NAPOR-a u različitim aktivnostima mladih u Srbije učestvuje oko 100.000 ljudi, a da bi se postigla veća profesionalizacija u njihovom radu potrebno je da završe određenu obuku i dobiju licence.
Pokrenuta je i inicijativa da se omladinski rad uvrsti kao predmet na nekom od falkulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Izvor:tanjug