Home [zabavnik] Kragujevački srednjoškolci se filmom bore za bioskop

Kragujevački srednjoškolci se filmom bore za bioskop

39
0

starUčenici Prve kragujevačke gimnazije su na Kragujevačkom maratonu u okviru kreativnih radionica „Čuj, vidi, pokreni“ snimili mobilnim telefonima film koji u šest minuta kritikuje postavljanje krsta od 18 metara na ulazu u grad, dok istovremeno Kragujevac nema bioskop, zatvorene bazene i sigurnu kuću.

{youtube}za41PfNj4wE{/youtube}

Koristeći samo mobilne telefone, polaznici radionice zabeležili su koje sve institucije, ustanove i sadržaji Kragujevcu nedostaju, dok su kroz igrane minijature prikazali i apsurdne situacije života, rada i obrazovanja u gradu u kome ne postoje teniski tereni, koncertna dvorana ili zgrada uglednog Filološko-umetničkog fakulteta.

„Snimajući film pomoću svima dostupnih mobilnih telefona, polaznici poručuju da kroz ovaj medij svi mladi ljudi mogu i treba da traže i pruže rešenja društvenih problema koji ih se tiču“, rekao je Vojin Vasović, urednik programa „Čuj, vidi, pokreni“.

 Kragujevački maraton održava se već tri godine u organizaciji umetničkog kolektiva Dokukino/DKQ u okviru programa „Čuj, vidi, pokreni“. Pored radionica filma, program uključuje i intenzivne radionice eksperimentalne radiofonije i teatra pokreta.

 Projekat podržava Grad Kragujevac, a partner na projektu je kragujevačka organizacija NOVA.