Home [njuz] Aktivnija uloga mladih u srednjim školama kroz odbore

Aktivnija uloga mladih u srednjim školama kroz odbore

76
0

book2Uključenost učenika kroz škloske i radne odbore u planiranje obrazovne politike, rukovođenje i vrednovanje rada škole, jedna je od novina u Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, izjavila je danas državni sekretar Ministarstva prosvete Tinde Kovač-Cerović.

Ona je na otvaranju Konferencije “Učenički parlamet – pravo i obaveza srednje škole” rekla da su prethodnih godina, prilikom određivanja strategije za obrazovanje, korisćenja mišljenja predstavnika ministarstava, učitelja i lokalnih zajednica, ali da nije sagledavan učenicki ugao gledanja na probleme obrazovanja.
Kovač-Cerović je govorila o novim mogućnostima u oblasti razvoja i funkcionisanja učeničkih parlamenata u srednjim školama.
“Zakon treba da osposobi učenike da usvajaju, izgrađuju i primenjuju znanje, da koriste um, identifikuju i rešavaju probleme, efikasno komuniciraju koristići raznovrsna verbalna sredstva, pokreću i spremno prihvataju promene. Sve to moguće je postići uz jedinstvo odraslih i mladih”, ocenila je Kovač-Cerović.
Savetnik Ministarstva prosvete Smilja Krneta rekla je da Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji je donet 9. maja 2008. godine, donosi učenicima mogućnost prigovora na ocenu iz predmeta i vladanja.
“Postoji i pravo žalbe na kraju drugog polugodišta na zaključenu ocenu, a učenici mogu da delegiraju dva punoletna predstavnika za učestvovanje u školskim odborima. Djaci, takođe, imaju slobodu da se udružuju i stvaraju učenički parlament, kao i pokrenu inicijativu za preispitivanje odgovornosti kada dođe do povređivanja prava učenika”, precizirala je Krneta.
Član Saveta za mlade Direktorata za omladinu i sport Saveta Evrope Aleksandar Jovanović rekao je da je “ko-menadžment” način na koji učenici treba da se aktiviraju u procesu odlučivanja.
Jovanović je objasnio da “ko-menadžment” podrazumeva objedinjene resurse mladih i starijih, ravnopravnost u odlučivanju, kao i stvaranje međusobnog poverenja i poštovanja.
“Devedeset odsto populacije u školi čine učenici, zašto onda da o svemu odlučuju samo stariji? Mislim da je Ministarstvo prosvete to shvatilo i da ćemo zajedničkim snagama pomoći mladima da se aktiviraju”, rekao je Jovanović.
Konferenciji je prisustvovalo više od 250 učesnika, predstavnika 120 srednjih škola, kao i predstavnici Ministarstva prosvete, Nacionalnog prosvetnog saveta i Unije srednjoškolaca Srbije.

 

Prezentaciju državnog sekretara u Ministarstvu prosvete dr Tinde Kovač Cerović možete pogledati ovde.

Prezentaciju pomoćnika ministra omladine i sporta Snežane Klašnje možete pogledati ovde.

Prezentaciju Aleksandra Jovanovića iz Saveta Evrope možete pogledati ovde.

Prezentaciju Smilje Krnete iz Ministarstva prosvete možete pogledati ovde.