Home [njuz] “Nemam stipendiju, tražim sponzora”

“Nemam stipendiju, tražim sponzora”

130
0

mladi12Centar Ljubljane bio je juče pod blokadom đaka i studenata, koji su izrazili protivljenje nameri vlade da ograniči i oporezuje povremeni rad mladih, kao i nezadovoljstvo postojećim sistemom stipendiranja i organizovanja đačke ishrane.

Vlada nastoji da studentima zakonom ograniči godišnje kvote radnih sati i da im uvede poreze na ostvarenu zaradu, što oni ne prihvataju, navodeći da bez povremenog rada mnogi od njih ne bi mogli ostati na fakultetima, jer je – kako dodaju – sistem kreditiranja i stipendiranja mladih loš, prenosi Tanjug.

Đaci i akademci su nosili i transparente s različitim porukama negodovanja, a među njima se našao i onaj na kojem je bilo napisano “Malo delo, veliko s…..”. Učesnici protestnog skupa đaka i studenata gađali su kamenjem i raznim drugim predmetima zgradu parlamenta, na kojoj je pričinjena manja šteta.
Na najvećem transparentu koji su đaci i studenti nosili pred parlamentom je pisalo “Nemam stipendiju, tražim sponzora”.

Predsednica Studentske organizacije Slovenije Katja Šoba je ukazala da mladi žele da pokažu “maćehinskoj državi” da će braniti svoja prava. Agencija STA prenosi i da je predsednik Saveza slobodnih sindikata Dušan Semolič poručio da đaci i studenti s pravom upozoravaju da treba stvoriti sistem u kojem školovanje neće biti privilegija samo dece bogatih roditelja.
On je dodao da mladima, pored stipendija i kredita, treba osigurati i radna mesta kad završe školovanje. Učesnici skupa su od vlade zahtevali socijalni dijalog, navodeći da se đaci i studenti suočavaju sa nizom velikih problema.

Naime, đaci i studenti su demonstrirali protiv Zakona o malom radu, koji je pripremama u vladi, a koji predviđa temeljne izmene tržišta rada, jer bi redefinisao studentski rad i integrisao ga u druge radne odnose. Zakon predviđa više novca, viši cenzus za stipendije čija je osnovni iznos 190 evra, i više novca za njih. Mali rad bi bio dostupan i nezaposlenima i penzionerima, a studentima i đacima omogućio srazmerni deo socijalnog i zdravstvenog osiguranja, prenosi Beta.

Prema podacima slovenačkog ministarstva rada, prošle godine izdato je više od 1.180.000 naloga za 84.258.616 sati rada. Bruto isplate po tom osnovu su iznosile nešto više od 340 miliona evra, a iz koncesijskog davanja je država dobila oko 40 miliona evra od čega studentskoj organizaciji pripada 37,5 odsto ili nešto više od petnaest miliona evra.

Izvor:Glas javnosti