Home [njuz] Fakultet završi samo 6,5 odsto Srba

Fakultet završi samo 6,5 odsto Srba

37
0

book2Strateški cilj Srbije je povećanje broja visokoobrazovanih kadrova, a jedan od načina da se do toga dođe jeste i povećanje broja fakulteta, rekao je juče u Nišu ministar prosvete Žarko Obradović.
– Prema popisu iz 2002. godine, ukupan broj ljudi sa završenim fakultetom iznosi 6,5 odsto u odnosu na ukupan broj stanovnika, što je znatno manje od zemalja Evropske unije – rekao je Obradović. Ministar prosvete je naglasio da je Srbiji potrebna sveobuhvatna akcija, kako bi svršeni studenti i talenti ostali u zemlji.

– Mi u njih ulažemo, a oni posle završenih studija odlaze i posle se vraćaju samo kao turisti – naveo je Obradović, založivši se za aktivniju akciju države u rešavanju tog problema.

Obradović je kazao da će u aprilu biti organizovana javna rasprava o izmenama Zakona o visokom obrazovanju, koji će biti u skupštinskoj proceduri u maju.

– O konačnim rešenjima možemo govoriti po završetku javne rasprave – podvukao je Obradović, dodajući da će izmenama biti rešena neka otvorena pitanja koja su ranije postavljana, a biće prihvaćena ona rešenja za koja se opredeli većina.

On je ponovio raniju preporuku fakultetima da školarine ne treba povećavati.

Ministar Obradović je u rektoratu Univerziteta u Nišu i sa predsednikom Skupštine grada Miletom Ilićem razgovarao o ranije pokrenutim inicijativama o otvaranju Bogoslovskog fakulteta i Poljoprivrednog fakulteta, a započeti su i razgovori o potrebi otvaranja Fakulteta političkih nauka.

On je potvrdio da je otvaranje Bogoslovskog fakulteta najizglednije, navodeći da je potrebno prethodno ispuniti određene uslove iz procesa akreditacije i procedure osnivanja.

Obradović je otvorio srpsku Olimpijadu iz matematike u niškoj Gimnaziji “Bora Stanković”, sa koje će biti izabrana državna ekipa koja će predstavljati Srbiju na međunarodnim takmičenjima.

Ministar prosvete, sa saradnicima i rukovodstvom Niša, obišao je novoizgrađeno obdanište u niškom naselju Duvanište i Osnovnu školu “Ivo Andrić”, čija se dogradnja finansira sredstvima tog ministarstva.
Izvor:Tanjug