Home [njuz] “Diplomac” posle osnovnih studija

“Diplomac” posle osnovnih studija

42
0

book5Studenti će nakon završenih osnovnih četvorogodišnjih studija, ipak imati zvanje diplomirani, dok će se master tretirati kao postidiplomske studije, piše Blic.

Ovakvo rešenje predviđeno je izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju i u skladu je sa jednim od glavnih zahteva studenata koji su protestovali prethodnih dana. Izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju konačno će se rešiti nedoumica u vezi s tim koje zvanje studenti dobijaju po završetku fakulteta u trajanju od četiri godine.

Postojeći zakon zbunjivao je ne samo akademce već i poslodavce koji nisu znali kako da tretiraju one sa strukovnih, a kako one sa akademskih studija.

“Ranije je neko ko završi Višu ekonomsku školu imao zvanje ekonomiste, a sa fakultetskom diplomom je bio diplomirani ekonomista.”

“Sada, i posle četiri godine studija, odnosno sa 240 ESPB bodova, on je zvanično samo ekonomista. Ovo zaista stvara veliku zabunu i može se tumačiti dvojako. U tom smislu razumem strah studenata i potrebu da se precizira opseg poslova koje posle fakulteta mogu raditi”, izjavio je dekan Ekonomskog fakulteta u Beogradu Marko Backović.

Predloženo je i da se zabrani korišćenje termina diplomirani master, jer Bolonja razlikuje dodiplomske i postdiplomske studije, a master spada u tu drugu kategoriju.

Radna verzija izmena i dopuna predviđa i dodatne rokove u apsolventskom stažu, što bi trebalo u potpunosti da zadovolji studente.

List navodi i da je ostalo nejasno da li će buduća generacija brucoša zaista morati da sakupi svih 60 ESPB bodova za upis naredne godine, ili će se proces punog prelaska na Bolonju još malo prolongirati.

Izvor:B92