Home [njuz] Želimo lidersku poziciju u obrazovanju

Želimo lidersku poziciju u obrazovanju

41
0

paint1Želimo da Srbija bude lider obrazovanja u Jugoističnoj Evropi, a da beogradski i drugi univerziteti u zemlji ponovo budu mesta okupljanja studenata ne samo iz bivših jugoslovenskih republika već i iz sveta, izjavio je ministar prosvete Žarko Obradović.
Obradović je na svečanoj akademiji povodom obeležavanja 4. aprila Dana studenata u ime Vlade Srbije i Ministarstva prosvete čestitao studentima njihov dan.

“Ovaj datum ste zaslužili jer ste u istoriji više puta pokazali da razumete bolje od drugih društvene tokove i da nisu slučajno studenti ona snaga koja državu treba da vodi napred”, rekao je Obradović.

On je dodao da mu je kao ministru prosvete drago što zajedno sa studentima radi na pitanjima koja su značajna ne samo za njihovu populaciju već i za visoko obrazovanje i budućnost Srbije.

“Pitanje mobilnosti studenata je nešto što je osnova bolonjskog procesa”, rekao je Obradović i dodao da Ministarstvo zajedno sa studentima stvara evropski prostor visokog obrazovanja u kojem je Srbiji mesto.

Rektor univerziteta u Beogradu Branko Kovačević je ocenio da su studenti najbolji deo srpskog društva.

“Bili su najveća brana nedemokratskom i retrogradnom društvu. Ako postoji ikakva elita u ovoj zemlji onda su to studenti Srbije. Ja im čestitam ovaj dan i želim im da uspeju u svim svojim nastojanjima”, rekao je Kovačević.

Čestitka predsednice Skupštine

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović čestitala je 4. april, Dan studenata, rektoru Univerziteta u Beogradu Branku Kovačeviću i svim studentima u Srbiji.

“Studenti su pokretačka snaga društva i nada svake zemlje. Ponosna sam što, kao profesor univerziteta, mogu da dam svoj doprinos obrazovanju budućih intelektualaca i akademskih građana naše zemlje koji će nas, verujem, voditi u još bolju i lepšu budućnost”, navela je predsednica Đukić-Dejanović.

U čestitki se izražava želja da se saradnja Narodne skupštine Srbije i Univerziteta u Beogradu unapredi “u cilju nastavka reforme i razvoja visokoškolskog obrazovanja u Republici Srbiji”, saopštio je kabinet predsednice republičkog parlamenta.