Home [konkursi] Otvoren studentski konkurs za “Pokretni inkluzivni muzej”

Otvoren studentski konkurs za “Pokretni inkluzivni muzej”

37
0

book0EFG i Centar za razvoj inkluzivnog društva (CRID)  potpisali su danas Ugovor o donaciji vredan 20.000 evra, čime je označen početak projekta „Pokretni inkluzivni muzej“. Projekat, čiji je cilj poboljšanje uslova života za osobe sa invaliditetom, odvijaće se pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i socijalne politike Vlade Republike Srbije.

Na današnjoj konferenciji objavljen je početak studentskog konkursa za najbolje praktične predmete čija će upotreba pojednostaviti život osobama sa invaliditetom i njihovim porodicama. Konkurs je otvoren do 2. aprila, a na njemu će moći da učestvuju studenti umetnosti, arhitekture, šumarstva i fakulteta za dizajn na privatnim i državnim univerzitetima. Sve detaljne informacije i pravila konkursa nalaze se na specijalno kreiranoj web strani www.inkluzivnimuzej.org. Studentske radove ocenjivaće nezavisno telo koje će činiti stručnjaci iz Evropskog instituta za dizajn i invaliditet (EIDD) – Dizajn za celu Evropu, Bolonjske akademije lepih umetnosti, i članovi EIDD iz Srbije. Nakon proglašenja pobednika, izabrani radovi biće izloženi u nekoliko gradova u Srbiji, pod nazivom  „Pokretni inkluzivni muzej“. Na ovaj način, građani će  biti upoznati sa izazovima sa kojima se lica sa invaliditetom suočavaju u svakodnevnom životu, i u kojoj meri inventivni predmeti mogu da im olakšaju život.

„Pokretni inkluzivni muzej“ čini još jedno poglavlje u već bogatoj saradnji između Eurobank EFG i Centra za razvoj inkluzivnog društva (CRID), koji su do sada uspešno realizovali niz projekata. Eurobank EFG jedna je od malobrojnih kompanija u Srbiji koja je, uz stručnu pomoć CRID-a, prilagodila poslovno sedište i filijale standardima „Dizajna za sve“.

„Podrška inkluzivnom društvu jedan je od stožera odgovornog poslovanja Eurobank EFG u Srbiji. Do sada, imali smo veliku podršku CRID-a koji je pomogao preuređenju naših filijala u skladu sa principima „Dizajn za sve“, sproveo stručnu obuku zaposlenih u filijalama o adekvatnom ophođenju prema osobama sa invaliditetom i pružio stručnu pomoć u prilagođavanju internet prezentacije naše Banke kako bi bila dostupna svima. „Pokretni inkluzivni  muzej“ predstavlja novu stepenicu u našoj saradnji sa CRID-om, a želja nam je da se ovim projektom pokrene svest kod domaćih proizvođača, kako bi u Srbiji počeli proizvodnju nekih od predmeta koji su prilagođeni svima,“ rekla je Slavica Pavlović, član Izvršnog odbora Eurobank EFG na konferenciji za medije. 

„Kao veliki deo populacije, lica sa invaliditetom su izuzetno marginalizovana u Srbiji. Zajedno sa našim partnerima iz Ministarstva za rad i socijalnu politiku i Eurobanke iskreno se nadamo da ćemo poboljšati uslove života osoba sa invaliditetom i njihovih porodica,“ reči su Vesne Bogdanović, izvršne direktorke Centra za razvoj inkluzivnog društva.

„Osnovna funkcija „Pokretnog inkluzivnog muzeja“ jeste da predstavi uspešan spoj forme i funkcije,  obezbeđujući uzore i insipiraciju dizajnerima i njihovim potencijalnim klijentima, proizvođačima koji rade u privatnom i javnom sektoru. Projekat „Pokretni inkluzivni muzej“ odličan je povod da se javnosti skrene pažnja na probleme koje u svakodnevnom životu imaju osobe sa invaliditetom i Evropski institut za dizajn i invaliditet je srećan što je u prilici da ga podrži,“ objasnio je Pete Kercher, gost na konferenciji za medije i ambasador EIDD – Dizajn za celu Evropu.

Eurobank EFG u Srbiji od svoj osnivanja kombinuje strategiju dinamičnog rasta sa investicijama u razvoj lokalne zajednice. U okviru projekta korporativno društvene odgovornosti „Investiramo u evropske vrednosti“ Eurobanka je uložila preko 3 miliona evra u zaštitu životne sredine, obrazovanje, zdravstvo i razvoj inkluzivnog društva. Zajedno sa CRID-om, Eurobank EFG pridružila se programima koji podržavaju standarde „Dizajna za sve“, odnosno principe Konvencije UN o promociji i zaštiti prava i dostojanstva lica sa invaliditetom. Saradnja između Eurobank EFG i CRID-a nagrađena je prestižnom Virtus nagradom u 2008. za dugoročno partnerstvo između profitnog i neprofitnog sektora.

 

Eurobank EFG Grupa je evropska bankarska organizacija čija ukupna aktiva iznosi 84,3 milijarde evra (za devet meseci u 2009.).  Grupa zapošljava više od 23.000 ljudi i nudi svoje proizvode i usluge kroz mrežu od preko 1.600 filijala i prodajnih mesta, kao i alternativnih kanala distribucije.

Eurobank EFG Grupa prisutna je u Grčkoj, Bugarskoj, Srbiji, Rumuniji, Turskoj, Poljskoj, Ukrajini, Velikoj Britaniji,  Luksemburgu i na Kipru. Članica  je EFG Grupe, međunarodne bankarske grupacije prisutne u više od 40 zemalja.

Više informacija o Eurobank EFG može se naći na internet stranici www.eurobank.gr i www.eurobankefg.rs.

Centar za razvoj inkluzivnog društva – CRID nevladina je organizacija čija je misija stvaranje uslova za inkluzivno društvo kroz primenu inkluzivnog modela invalidnosti.

CRID je stvoren u junu 2005. kao potreba nekolicine osoba sa različitim tipovima invaliditeta i bez invaliditeta da se bave pitanjima koja su fokusirana na preduslove za inkluzivno društvo posebno sa akcentom na mesto osoba sa invaliditetom u tom društvu. Na osnivačkoj skupštini okupilo se petnaest osoba sa invaliditetom, roditelja dece sa invaliditetom, osoba bez invaliditeta ali svi sa istovetnom vizijom: Inkluzija za sve! CRID je i član EIDD – Dizajn za celu Evropu.

Više informacija o CRID, možete naći na www.crid.ors.rs ili www.inkluzivnimuzej.org.

EIDD – Dizajn za celu Evropu  osnovan je u Dablinu 1993. kao Evropski institut za dizajn i invaliditet. Ime je promenjeno 2006. sa namerom da prikaže njegovu osnovnu delatnost, a Institut sada ima organizacije članice u 22 evropske zemlje.  EIDD – Dizajn za celu Evropu održaće 10. godišnji sastanak i konferenciju  u maju 2010. u Beogradu. Za više informacija, molimo vas posetite web stranu: www.designforalleurope.org.