Home [zabavnik] Vodi ljubav, vodi računa

Vodi ljubav, vodi računa

44
0

mjuza35Nakon ankete koja je pokazala da studenti u Srbiji nemaju dovoljno informacija o savremenoj kontracepciji, na pet beogradskih fakulteta proteklih dana je održano savetovanje u vezi sa očuvanjem reporduktivnog zdravlja.
Preventivne posete ginekologu i upotreba kontraceptivne pilule najbitnije su poruke koje su ginekolozi Udruženja za reproduktivno zdravlje i Studentske poliklinike, preneli studentima na prvom savetovalištu organizovanom na pet beogradskih fakulteta povodom Dana zaljubljenih. Savetovanje o strahovima i predrasudama u vezi sa upotrebom savremene kontracepcije i očuvanju reproduktivnog zdravlja, odvijalo se na Filološkom, Filozofskom, Medicinskom, Stomatološkom i Fakultetu političkih nauka.

“Akcijom savetovanja na beogradskim fakultetima želimo da pokažemo koliko su važni edukacija i informisanje mladih o načinima očuvanja reproduktivnog zdravlja, kao i da istaknemo da samo upotrebom savremenih oblika kontracepcije devojke mogu da se zaštite od neželjene trudnoće i da sačuvaju svoje zdravlje“, rekla je načelnica preoperativnog odeljenja GAK “Narodni front” i predsednica Udruženja za reproduktivno zdravlje, dr Ana Mitrović Jovanović.

Ona je dodala da će Udruženje za reproduktivno zdravlje ove godine nastaviti kampanju sa ciljem da podigne svest kod mladih, pre svega devojaka, o upotrebi savremene kontracepcije i pravovremenim posetama ginekologu.

Više od polovine mladih u Srbiji (53 odsto) izjasnilo se da nema dovoljno informacija o savremenoj kontracepciji iako je više od 85 odsto njih navelo da im je seks u vezi veoma važan, pokazuju rezultati istraživanja koje je Udruženje za reproduktivno zdravlje sprovelo među mladom populacijom u Beogradu prošle godine.

Istraživanje je pokazalo da iako se mladi najčešće za savet obraćaju lekaru (27 odsto) i prijateljima (21 odsto), najveći porast u informisanju o metodama kontracepcije beleži internet.

Devojke još uvek osećaju nelagodnost i strah prilikom posete ginekologu, pa se zbog toga mnogo češće odlučuju da savete potraže na Internetu.

Preko 60 odsto ispitanika je izjavilo da poznaju bar jednu osobu koja se podvrgla abortusu u svom okruženju. Čak 90 odsto mladih smatra da bi u osnovnim školama trebalo da se uvede predmet seksualno vaspitanje.

U toku akcije besplatnog savetovanja na fakultetima, studentima svih pet fakulteta deljeni su edukativni lifleti, dok je svima koji su popunili anketu o stavovoma mladih o kontracepciji, koju je Udruženje za reproduktivno zdravlje ovom prilikom sprovelo, deljen promotivni materijal Udruženja.

Udruženje za reproduktivno zdravlje je osnovano 2006. godine sa ciljem podizanja svesti i edukacije javnosti o značaju reproduktivnog zdravlja. Udruženje je do sada organizovalo brojne događaje, akcije i naučna i stručna istraživanja u okviru kampanje “Vodim ljubav. Vodim računa“.

Aktivni članovi Udruženja su vodeći domaći stručnjaci iz oblasti ženskog zdravlja, a Udruženje je pokrenulo i vebsajt 21dan.

(MONDO)