Home [ volontiranje ] Kampanj „Izađi i glasaj” / poziv za volontere

Kampanj „Izađi i glasaj” / poziv za volontere

63
0

vesti6Nacionalni demokratski institut poziva sve zainteresovane (i pojedince i organizacije) da se uključe i svojim angažovanjem pomognu izvođenje kampanje „Izađi i glasaj”. Time će, osim doprinosa ovom projektu, povećati svoje kapacitete i steći nova iskustva i znanja.  Za zainteresovane će biti obezbeđena osnovna obuka koja će se organizovati u Preševu, Bujanovcu, Vranju, Nišu, Pirotu, Zaječaru, Kragujevcu, Novom Pazaru, Sjenici, Beogradu, Novom Sadu i Zrenjaninu.

NDI pokriva troškove angažovanja, a Ministarstvo za ljudska i manjinska prava će se svakom volonteru simbolično odužiti zahvalnicom za učešće u ovom pionirskom i važnom poduhvatu.

Obuka za volontere iz Novog Sada i Subotice biće održana u Novom Sadu, u utorak, 09.02.2010. Prijave za područje Novog Sada i Subotice možete poslati na mejl Milice Paskulov, koordinatorke NDI za područje Vojvodine – milica.paskulov@gmail.com .

U polje “subject” obavezno upišite za koji grad se prijavljujete.

Ukoliko ste zainteresovani za volontiranje u nekom drugom gradu sa spiska, mejl možete poslati na adresu volonteri.ndi@gmail.com

Potrebno je da navedete sledeće podatke (molimo da se striktno pridržavate uputstva, jer od toga zavisi brzina kojom će vas kontaktirati):

• u polju Subject upišite ime grada u kome živite;
• u polju za tekst upišite vaše ime i prezime, godinu rođenja (ako se prijavljuje organizacija, potrebno je upisati njeno ime i ime kontakt osobe), kontakt telefon i/ili e-mail, čime se bavite i da li ste do sada imali priliku da učestvujete u organizovanju neke kampanje (ako da, šta je bilo vaše zaduženje);

Nakon prijave, bićete kontaktirani i obavešteni o narednim koracima.

NDI Program podrške demokratiji

U želji da poveća učešće građana i obezbedi transparentnost izbora za Savete nacionalnih manjina, Nacionalni demokratski institut (u daljem tekstu NDI ili Institut) je rešio da pomogne četiri najveće manjinske zajednice u njihovom nastojanju da se što više potencijalnih glasača registruje za proces izbora, a sve kroz ciljane kampanje: za registraciju birača i tkz. „Izađi i glasaj” (GOTV) kampanju.

Uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Institut će organizovati seriju treninga za volontere koji će raditi na kampanji „Od vrata do vrata” i pomoći će u koordinaciji opšte kampanje za proces registracije u 10 ključnih opština u kojima ima najviše pripadnika nacionalnih manjina.

U saradnji sa organizacijama civilnog društva i kancelarijama za komunikaciju narodnih poslanika sa građanima, NDI će organizovati javne debate i druge medijski pokrivene događaje sa ciljem da informiše članove nacionalnih zajednica o važnosti uspostavljanja Saveta za nacionalne manjine kao sredstva preko kojeg mogu ostvariti svoja prava i potrebe.

Kada se 9. marta 2010. godine završi proces registacije birača, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava će objaviti, na osnovu ukupnog broja registrovanih birača, koju će vrstu izbora za Savet (direktne ili indirektne) koja od 19 nacionalnih manjina moći da sprovede.

NDI će započeti kampanju „Izađi i glasaj” sa ciljem da maksimalno poveća izlaznost birača, kako bi se nacionalne manjine kvalifikovale za direktne izbore. Institut će pomoći političkim partijama kako bi i one pokrenule svoje biračko telo da glasa, pošto će veća izlasnost njihovih članova povećati i legitimitet i uticaj te partije, preko većeg broja predstavnika u Savetu.

Kao i u kampanji za registraciju birača, NDI će i ovim povodom organizovati partijski neutralnu kampanju „Od vrata do vrata” za manjine koje su se kvalifikovale za direktne izbore, kao i više javnih debata kako bi se manjinske zajednice informisale o važnosti glasanja za kandidate koji će ih predstavljati u Savetima nacionalnih manjina.

Izvor:Mingl