Home [njuz] Najmlađi ekonomski ambasador ima 28 godina

Najmlađi ekonomski ambasador ima 28 godina

136
0

 Moj zadatak u Ljubljani biće da učinim sve što mogu kako bi se pospešila trgovina između Srbije i Slovenije, ali ne samo to. Radiću i na predstavljanju Srbije i njenog biznisa, a pošto dolazim iz Agencije za promociju izvoza i strana ulaganja, ovaj posao mi neće biti stran – rekla je juče Dragana Đurica, dama koja će kao ekonomski diplomata na proleće otputovati u Sloveniju.

Uglađeni, mladi i ponosni na nova zanimanja, 28 ekonomskih atašea juče su predstavljeni novinarima u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja. Očekuje se da na dužnost stupe u martu. Najmlađi među njima, Vukašin Dželatović, ima 28 godina i predstavljaće Srbiju u Torontu. U Brisel putuje Srđan Cvijić. Govori italijanski, francuski, engleski i ruski, a doktor nauka postao je sa 29 godina. Sada ima 34 godine. Kaže za „Blic“ da iako je doktorirao na engleskom, test iz tog jezika koji su ekonomske diplomate morale da urade čak je i njemu bio težak.
– Deset godina sam se školovao i radio u inostranstvu. Poslednjih pet godina radim u Belgiji. Radio sam i u Paktu za stabilnost jugoistočne Evrope, a jedno vreme sam bio savetnik za Zapadni Balkan u Institutu za evropsku ekonomsku spoljnu politiku – navodi Cvijić.
Nikada nije radio u našoj zemlji jer je još 1999. godine otišao na školovanje u inostranstvo. I kako kaže, nije član nijedne partije niti ga je to iko pitao. Filip Šanović otputovaće u Generalni konzulat Srbije u Istanbulu. Četiri godine radio je u „Beogradskoj banci“ na poslovima hartija od vrednosti. Potom odlazi u „Eksim banku“ gde je bio zadužen za poslovanje malih i srednjih preduzeća. Tu se zadržao svega godinu dana.
– Onda sam radio u Agenciji za privatizaciju kao rukovodilac projekta u Centru za tendere – otkriva deo svoje poslovne biografije Šanović.
Pomoćnica ministra ekonomije Jelena Marjanović istakla je juče da je ovo pionirski poduhvat Srbije kroz institucionalizovani mehanizam privlačenja stranih investitora.

Izvor:Blic