Home [njuz] Nova informatička mreža na Univerzitetu

Nova informatička mreža na Univerzitetu

42
0

 Nova informatička mreža na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu svečano je puštena u rad. Ovaj kapitalni univerzitetski projekat koštao je 15 miliona dinara, a obezbediće brojne pogodnosti studentima i profesorima.

Postavljanje najsavremenije informatičke mreže obezbeđeno je sredstvima pokrajinskog Fonda za kapitalna ulaganja, a ta mreža obezbediće sigurnost, učenje na daljinu, veliki protok multimedijalnih sadržaja, bežičnu internet konekciju na prostoru fakulteta, mogućnost video konferencije i sve druge pogodnosti koje nudi savremena tehnologija.
Prema rečima predsednika Izvršnog veća Vojvodine Bojana Pajtića, tokom poslednje tri godine u Novosadski univerzitet je uloženo 1,2 milijarde dinara.
– Gotovo da nema projekta Vlade Vojvodine koji nije izrađen u saradnji sa fakultetima i Univerzitetom, jer naša povezanost obezbeđuje najkvalitetnija rešenja koja će doprineti bržem ekonomskom napretku, razvoju novih tehnologija i materijala, i bržem uključivanju u regionalnu i evropsku razmenu i na ekonomskom i na naučno-istraživačkom planu – rekao je Pajtić.
On je podsetio da je Pokrajina do sada ulagala u tehničko-tehnološko opremanje, podizanje novih studentskih domova i uslova za bolji kvalitet nastave.
– Novosadski univerzitet, sa više od 40 hiljada studenata, i više od tri hiljade nastavnika, izrastao je u instituciju od regionalnog značaja, a u narednom periodu ćemo obezbediti uslove za njegov dalji razvoj – naveo je Pajtić.
Osim ovog, predsednik Vlade Vojvodine i rektor Novosadskog univerziteta profesor dr Miroslav Vesković potpisali su ugovore o realizaciji još dva velika projekta, stvaranja univerzitetskog centra za upravljanje projektima, u šta će biti uloženo dva miliona dinara, i projekta o osnivanju klastera, koji treba da doprinesu lakšem organizovanju na nivou pojedinih projekata i profesionalne saradnje na fakultetima Novosadskog univerziteta.

Stipendije za deficitarne studente
Rektor Univerziteta u Novom Sadu profesor dr Miroslav Vesković najavio je i izgradnju nove centralne zgrade Univerziteta, kao i saradnju sa Skupštinom AP Vojvodine na obezbeđivanju stipendija za studente deficitarnih grupa. Tako je najavljeno da će pet stipendija svake godine dobiti studenti grupa za engleski jezik, fiziku i matematiku.

Izvor:24 sata