Home [ knjige/tribine ] Regionalna konferencija “Zapadni Balkan ka beloj šengenskoj listi”

Regionalna konferencija “Zapadni Balkan ka beloj šengenskoj listi”

36
0

 Regionalna konferencija Zapadni Balkan ka beloj šengenskoj listi posvećena je viznoj liberalizaciji sa Evropskom unijom. Konferencija će se održati u Palati Srbije u Beogradu, 18. decembra, 2009. godine sa početkom u 9 časova.
Konferenciju organizuje Grupa 484, u saradnji sa Kancelarijom za evropske integracije Vlade Republike Srbije, u okviru projekta Zapadni Balkan ka beloj šengenskoj listi koji su podržali Fond za otvoreno društvo – Srbija, East-East program Instituta za otvoreno društvo, Balkanski fond za demokratiju i Evropski fond za Balkan.
Konferencija je podeljena u dva panela:

1.    Ocena procesa vizne liberalizacije i budući koraci – iz perspektive ključnih aktera
2.    Zapadni Balkan ka beloj šengenskoj listi – izveštaj iz ugla civilnog društva u regionu

U radu konferencije učestvovaće predstavnici Evropske komisije, Evropskog parlamenta, Vlade Srbije, Vlade Bosne i Hercegovine, Delegacije Evropske komisije u Srbiji, ambasada u Srbiji kao i predstavnici civilnog društva, akademske javnosti i medija iz zemalja Zapadnog Balkana.

Vizna liberalizacija je jedan od najvažnijih procesa evropskih integracija i prvi primer uspešne saradnje EU i zemalja Zapadnog Balkana koji će imati značaj za sve građane ovog regiona. Glavni cilj konferencije je ocena uspešnosti tog procesa iz ugla evropskih institucija, vlada zemalja Zapadnog Balkana i civilnog društva, ali i podsticanje daljih evropskih integracija.

Konferencija će se održati pred samo stupanje Srbije, Makedonije i Crne Gore na belu šengensku listu, ta će ovo biti prilika i da obeležimo ovaj značajan uspeh.

Ovde možete preuzeti materijale za konferenciju:
Agendu konferencije
Regionalni izveštaj Zapadni Balkan ka beloj šengenskoj listi (na engleskom)
Publikaciju Migracioni potencijal Srbije