Home [njuz] Studenti sa Bageristom Džoom

Studenti sa Bageristom Džoom

49
0

 Grupa od oko 200 studenata Univerziteta u Beogradu i Univerziteta umetnosti, nezadovoljna prošlonedeljnim zaključcima vlade, i danas je, višačasovnom šetnjom centralnim gradskim ulicama, pokušala da skrene pažnju na svoje zahteve.Studenti su se sa platoa kod Filozofskog fakulteta uputili ka vladi Srbije, gde su nameravali da zatraže objašnjenje vladinih zaključaka, ali su, nakon jednočasovnog zadržavanja ispred Ministarstva prosvete u Nemanjinoj ulici, zahteve predali na pisarnici tog ministarstva. Akademci su i danas blokirali saobraćaj trasom kojom su se kretali, na Terazijama, Ulicom kralja Milana, na Slaviji i u Nemanjinoj ulici.

Na Slaviji ih je čekao Ljubisav Đokić poznatiji kao Bagerista Džo, dok je u Nemanjinoj ulici, preko puta sedišta većine ministarstava, bilo parkirano nekoliko bagera firme "Šumadija put" iz Ripnja.

Kako su novinarima objasnili organizatori protesta, namera je bila da se akademci, predvođeni bagerima, sa Slavije spuste do sedišta vlade i da tamo predaju zahteve, ali se potom od te ideje odustalo.

Studenti traže zbirni upis, kao i da vlada obrazloži i precizira kada i na koji način će biti ispunjene njene proslsonedeljne odluke vezane za zahteve studenata.

Na platou, pred polazak u protestnu šetnju, pročitana su pisma podrške studenata iz Zagreba, Austrije i nekoliko domaćih sindikalnih organizacija.

Vlada Srbije donela je u petak, 27. novembra, odluku da, zajedno sa fakultetima, jednokratno uplati školarinu za školsku 2009/2010. godinu studentima koji su u prethodnoj školskoj godini ostvarili 48 i više ESPB bodova, kao i da obezbedi sredstva za finansiranje dopunskog broja studenata master studija.

Prema zaključcima sa sednice vlade, koje je potpisao premijer Mirko Cvetković, preuzeta je obaveza da se u što kraćem roku usvoje kvote za doktorske studije, i to uz uvažavanje zahteva univerziteta, u skladu sa realnim budžetskim mogućnostima.

Doneta je i odluka da se od grada Beograda zatraži iznalaženje mogućnosti za rešenje problema grejanja na fakultetima, a Ministarstvu prosvete i Republičkom sekretarijatu za zakonodavstvo je naloženo da nađu rešenje o statusu studenata osnovnih studija na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Vlada je konstatovala da zahtev studenata o zbirnom upisu godine ne može prihvatiti, pošto nisu ispunjeni zakonom propisani uslovi o potrebnih 48 ESPB bodova kao uslovu za upis akademske 2009/2010. godine, a preuzela je i obavezu da prilikom izrade budžeta za 2010. godinu maksimalno uvaži zahtev studenata o adekvatnom izdvajanju sredstava za obrazovanje.

Nakon što je vlada usvojila zaključke, jedan deo studenata je odustao od protesta, ali je druga grupa i dalje nezadovoljna.

(Tanjug)