Home [njuz] Pavle Vučković osvojio nagradu u Kanu

Pavle Vučković osvojio nagradu u Kanu

61
0

zlatna_palma.jpgMladi beogradski reditelj, Pavle Vučković, student Akademije dramskih umetnosti po drugi put nagrađen je na festivalu u Kanu. Pavle je u okviru takmičarskog programa Cinefondation sa filmom 'Minus' osvojio treću nagradu koju je podelio sa filmom ‘A Reunion’ koreanskog reditelja Hong Sung-Hoon-a.

Pavle Vučković, apsolvent filmske i TV režije na FDU, već je osvojio nagradu na kanskom festivalu 2003. godine sa filmom ‘Beži zeko beži’ kada je osvojio prvu nagradu u studentskoj selekciji. Prvu nagradu osvojio je argentinski film ‘Ahora Todos Parecen Contentos’ (Now Everybody Seems to be Happy) koji je režirao Gonzalo Tobal, dok je drugo mesto pripalo filmu ‘Ru Dao’ (Way Out) kineskog reditelja Chen Tao-a.

Program Cinefondation su 1998. godine pokenuli Gilles Jacob i Pierre Viot sa ciljem da otkriju novu generaciju mladih i talentovanih filmski stvaraoca. Od tada svake godine selekcija predstavlja studentske radove publici u Kanu. Ove godine izabrano je 16 od ukupno 1,200 prijavljenih filmova iz Azije, Evrope, Severe i Južne Amerike.

Predsednik žirija Jia Zhang ke rekao je da su inspirisan filmovima koje su videli u selekciji:  “Mi smo inspirisani filmovima koje smo videli, oni dolaze iz različitih zemalja i različitih su stilova. Oni su podstakli moju strast za filmovima i poželeo sam da se vratim u filmsku školu”.