Čim učenik pobegne sa časa, roditeljima stigne SMS

0
SHARE

 Da bi sprečili učestalo bežanje učenika sa nastave u pojedinim novosadskim školama rešili su da uvedu novi sistem nagrada i kazni, dok su u drugim odlučili da kada đaci pobegnu iz škole njihovim roditeljima pošalju SMS. Kako kažu, otkako obaveštenja o odsustvovanju sa časova stižu i roditeljima, đaci se ređe odlučuju da pobegnu, ali najviše se plaše pretnje da će kazna za one sa najviše izostanaka biti zabrana odlaska na ekskurziju.

– Problem je i samo jedan neopravdani izostanak, pa škole moraju da nađu način da uspostave red. Trudimo se da radimo na unapređenju vaspitanja i planiramo da uvedemo sistem pohvala i kazni. Razgovarali smo sa savetima roditelja i oni su se saglasili sa tim. Učenike ćemo pokušati da motivišemo, pa ćemo onima koji ne beže sa nastave davati diplome i pohvalnice, a ukoliko budemo imali novca, i slatkiše. S druge strane, đacima koji i dalje budu nesavesni sledovaće određena kazna – kaže Žarko Mušicki, direktor OŠ „Žarko Zrenjanin“ i dodaje da iako je ova pojava rasprostranjenija među srednjoškolcima, ni novosadski osnovci ne prezaju od izbegavanja nastave.
Ni sami učenici ne boje se da priznaju da im je zanimljivo da beže sa časova. Iako se uglavnom veruje da beže đaci sa lošijim ocenama, sa nastave odlaze i odlikaši. Kako kažu, to rade jer nisu naučili gradivo ili zato što im je dosadno da slušaju predavanja.
– Iako sam dobar đak, pobegnem ponekad zajedno sa drugarima, jer neću da se izdvajam i da mi posle kažu da sam tužibaba. Najčešće bežimo kada imamo neki kontrolni ili pismeni za koji se nismo spremili, a to vreme provedemo u nekom kafiću ili odemo do parka – kaže Miljana R, učenica Ekonomske škole.
Ni u privatnim školama situacija nije bolja, a zbog toga što roditelji plaćaju školarine i do 1.000 evra, uprave žele da spreče učenike da odsustvuju sa nastave.
– Nije u redu da roditelji izdvajaju toliki novac za obrazovanje, a da im deca beže iz škole. Kada smo uvideli da već prve nedelje ima dosta izostanka, uveli smo pravilo tri minusa. Svi đaci imaju pravo da izaberu tri dana u toku školske godine kada neće morati da dođu na nastavu. Tada su slobodni i ne moraju da se pojave u školi do kraja dana, ali roditeljima odmah šaljemo SMS sa obaveštenjem da njihovo dete tog dana neće biti u školi – kaže Jelena Simić, vlasnica privatne Srednje informatičke škole.
Kako kaže, od uvođenja ovog pravila učenici mnogo manje izostaju, a i roditelji su oduševljeni idejom.
Stanko Matić, predsednik Aktiva direktora srednjih škola u Novom Sadu, kaže da je bežanje sa časova povremeni problem, ali i da to na kraju ide samo na štetu učenicima. Kako kaže, česta je pojava da učenici budu izbačeni iz škole zbog nedozvoljenog broja neopravdanih izostanaka.
– Izbegavanje nastave oduvek je bio veliki problem za škole. I kada pobegnu, učenici lako nađu lažna opravdanja i smatraju da je problem time rešen. Ono što ne shvataju je to da će na kraju oni trpeti posledice kada dođe do toga da moraju da ponavljaju razred ili da budu izbačeni iz škole. Pošto slabo uče kod kuće, ako ne budu barem dolazili na časove, pitanje je kako će uopšte steći znanje – kaže Stanko Matić.

Izvor: Blic