Home [zabavnik] Američki stručnjaci azijskog porekla traže posao u inostranstvu

Američki stručnjaci azijskog porekla traže posao u inostranstvu

50
0

 Kada je prošle godine propala banka Liman braders hiljade bankara izgubile su posao. Ali oni nisu bili jedini.
Grad Njujork upozorava da bi do iduće godine moglo da bude izgubljeno 46 hiljada mesta u bankarstvu i na stotine hiljada drugih koji zavise od Vol strita. Studente ekonomije to čini nervoznim. Pre krize, diploma MBA gotovo je garantovala posao u bankarstvu. Ali na nedavnom sajmu zapošljavanja za Amerikance azijskog porekla i Azijate obrazovane u Sjedinjenim Državama redovi su bili dugi.

Šiang Vang iz Pekinga, koji uskoro treba da diplomira na univerzitetu u Masačusetsu, brine zbog nedostatka radnih mesta i viznih ograničenja u Americi.

"Ako tražimo sponzora za radnu vizu niko neće da to prihvati," kaže Šaing.

Ali to je možda dobro za Aziju. Nekoliko azijskih zemalja pokazalo je interes za Azijate sa američkim diplomama.

Džozef Nam je iz Južnokorejske trgovinske agencije koja gradi bazu podataka o diplomcima za korejske kompanije zainteresovane za američke stručnjake.

"Manje posla na Vol stritu znači da više njih želi da ode u inostranstvo i spremni su da prihvate manje plate i beneficije," kaže Nam.

"Prvi izbor mi je posao u Americi, ali ako ga ne nađem tu, onda idem negde drugde," kaže Šiang Vang.

Visokoobrazovani stručnjaci sve češće odlaze u Kinu, Indiju i druge azijske zemlje. Prošle godine u Kini je njihov broj porastao za 55 odsto. Nedavna studija Univerziteta Djuk pokazala je da se Azijati sa američkim diplomama sve više traže u njihovim zemljama.

Dok ovdašnje diplomce zabrinjava mogućnost zapošljavanja, profesionalne organizacije smatraju da je njihov odlazak u inostranstvo idealan za njihovu budućnost. Tomas Sim iz Nacionalnog udruženja američkih profesionalaca kaže da će im poznavanje jezika i uspon azijskih ekonomija dobro doći u dugoročnom smislu.

"Verovatno su bolji od proseka. Poznaju kulturu, a ovde dobijaju obrazovanje i kada to spojite uspeh je osiguran," kaže Sim.

To im možda neće pomoći već danas, ali kako se globalna privreda bude oporavljala i kako azijske zemlje budu sve više tražile azijske stručnjake, oni koji danas traže posao sutra bi mogli da na drugoj strani Pacifika zapošljavaju mnoge mlađe kolege.

Izvor:VOA