Home [njuz] Studenata više nego ikad

Studenata više nego ikad

47
0

 Kako za „Politiku” kaže Ranko Đokić, generalni sekretar Prištinskog univerziteta, procenjuje se da će popunjenost studentskih klupa ove godine premašiti 90 odsto, što je najviši procenat od kada je ova visokoškolska ustanova izmeštena u severni deo Kosovske Mitrovice 2001. godine. Još uvek je pod znakom pitanja šta će biti sa studentima u Ranilugu, koji su prošle školske godine nakon višenedeljnog štrajka glađu izdejstvovali da fakultet ostane u ovom delu Kosovskog Pomoravlja. Naime, kako navodi Đokić, studenti Filozofskog fakulteta iz Raniluga zahtevaju, a u tome ih podržava i Kosovskopomoravski okrug, da sve četiri godine ostanu u ovom mestu. U tom smislu su uputili zahtev Ministarstvu prosvete, koje će da odluči šta dalje. Generalni sekretar Prištinskog univerziteta napominje da je Veće Filozofskog fakulteta izvestilo Ministarstvo da ne postoje uslovi da ovaj fakultet opstane u Ranilugu.

– Nikada do sada Ministarstvo prosvete nije ni dinar izdvojilo za bilo koje odeljenje koje se nalazi van matičnog sedišta. Bez obzira na to što smo do sada sami finansirali isturena odeljenja, i u ovom slučaju ćemo podržati odluku Ministarstva – kaže Đokić, navodeći da će u Gračanici i Kuscu ostati studenti prve i druge godine Fakulteta tehničkih nauka, PMF-a i Filozofskog fakulteta, dok će studenti treće i četvrte godine nastavu slušati u Kosovskoj Mitrovici.
 
Đokić takođe kaže da su fakulteti Prištinskog univerziteta, koji pohađa više od 10.000 studenata, najjeftiniji u konkurenciji ostalih državnih fakulteta u Srbiji. Školarina je od 30.000 dinara, koliko plaćaju studenti na tehničkim naukama, preko Medicinskog fakulteta (70.000) do Fakulteta umetnosti, gde školarina iznosi 100.000 dinara.

– Naš univerzitet ima mnogo više samofinansirajućih nego studenata na budžetu, pa ćemo tražiti da se od naredne školske godine taj odnos koriguje jer kod nas je mnogo raseljenih studenata kojima školarinu umanjujemo za 50 odsto, a osim toga, oni školovanje plaćaju na poček – ističe Ranko Đokić.

Izvor: Politika