Home [njuz] Stipendijom mogu da plate samo boravak u domu

Stipendijom mogu da plate samo boravak u domu

105
0

 Većina studenata u Nišu i Kragujevcu stipendijom plaća boravak u domu ili ako nemaju taj izdatak, novac koriste za kupovinu literature. Pored republičke stipendije koja iznosi 5.100 dinara, studenti Univerziteta u Nišu koji imaju mesto boravišta u ovom gradu mogu da dobiju i gradsku stipendije od 6.500 dinara, a takvih je u Nišu 200 akademaca.

Na Kragujevačkom univerzitetu stipendije prima 514 studenata. Stipendije Ministarstva prosvete dobija 410 visokoškolaca, dok grad sa 10.000 finansira troškove studiranja za 71 studenta. Uslov da se dobije stipendija jeste da prosek ocena bude iznad devet u toku dosadašnjeg studiranja.
– Dobijam već drugu godinu zaredom gradsku stipendiju. Nisu to pare od kojih možeš da živiš, ali može da kupiš literaturu, da nadgradiš računar, da imaš džeparac – kaže Nemanja Ilić.
Marko Stošić iz Vranja prima republičku stipendiju koja mu pomaže da lakše studira u Nišu.
– Ja sam u studentskom domu, tako da za 5.000 dinara mogu da platim troškove smeštaja od 1.100 dinara i da platim bonove za hranu za ceo mesec, koji koštaju 3.500 dinara. Moji roditelji su u teškoj materijalnoj situaciji, tako da ne znam šta bih radio na ne primam stipendiju. Od njih dobijem nešto para za knjige i džeparac, mada povremeno i radim preko studentskog servisa – kaže Vranjanac.
Najboljim kragujevačkim studentima osnovnih i studentima doktorskih studija, sa prosekom ne manjim od 9.50, stipendije već deset godina dodeljuje grad Kragujevac. Iz Fonda „Akademik Dragoslav Srejović“ ovu mogućnost do sada je koristilo 826 akademaca, 71 srednjoškolac i 100 doktora akademskih studija.
– Trenutno grad sa 10.000, odnosno 11.000 dinara sufinansira u troškovima studiranja 71 studenta i šest doktora akademskih studija. Za ovu namenu iz gradske kase je opredeljeno 7,7 miliona dinara – kaže Dragoslav Milošević, član Gradskog veća za obrazovanje, informisanje i kulturu.
Prema rečima Zorana Ponjavića, prorektora za nastavu Univerziteta u Kragujevcu, od pre pet godina, obično na Savindan, rektor Univerziteta dodeljuje rešenja o stipendiranju najboljih visokoškolaca.
– Sa po 9.000 dinara mesečno nagrađujemo po jednog studenta sa svakog fakulteta. Kriterijumi za dodelu stipendije su strogi, a uslov je prosek veći od 8,5 – kaže Ponjavić.
Željko Todorović, student treće godine Medicinskog fakulteta u Kragujevcu, sa prosekom 10 od ove godine prima dve stipendije – od grada – 10.000 i od resornog ministarstva 5.100 dinara.
– Pomoć mi puno znači jer otac povremeno radi kod privatnika, a majka je servirka. Svaki dinar sa strane je dobrodošao. Najvažnije da ne zavisim od roditelja i da uspevam da prikupim novac za letovanje. Neko vreme radio sam i kao demonstrator na histologiji uz naknadu od 1.500 dinara. Pa, kad se sve sabere – vajdica – priča Todorović.
Višnja Milekić je apsolvent i predsednica Asocijacije studenata na Pravnom fakultetu u Kragujevcu. Prima stipendiju od 25.000 dinara iz Fonda „Hiljadu najboljih studenata Srbije“. Pre toga dobijala je stipendije Ministarstva prosvete i grada Kragujevca.
– Moji roditelji su dobro situirani. Novac štedim, nameravam da nastavim doktorske studije u Holandiji, najverovatnije u Hagu – kaže Kragujevčanka sa prosečnom ocenom 9,92. Veli da je sama finansirala sedmodnevna putovanja u Italiji i Španiji.
Anita Andrić studira španski jezik i hispansku kulturu na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu. Apsolvent je i na ime pomoći za školovanje od države dobija 5.100 dinara.
– Novac trošim uglavnom na provod – kaže Andrićeva i uz smešak dodaje da uskoro treba da položi dva najteža ispita i završi studije.

„Filip Moris“ daje stipendije od 2.000 evra
Pre četiri godine Fabrika duvana Niš počela je da daje po 49 godišnjih stipendija od 2.000 evra, ali samo studentima Pravnog, Ekonomskog, Elektronskog i Mašinskog fakulteta. Osim uspeha na studijama, za ove stipendije se boduje i angažman akademaca u lokalnoj zajednici. Nišlijka Ivana Mitić, studentkinja Pravnog fakulteta, presrećna je što je dobila „Filip Morisovu“ stipendiju.
– Ne radi se tu samo o novcu, koji nije mali za naše prilike, ali mi je drago što je neko prepoznao moj trud i angažovanje. Taj novac ću iskoristiti za neko stručno usavršavanje, na primer želja mi je da posetim Harvard, odnosno da pokušam da na tom prestižnom američkom koledžu budem na nekoj praksi – veli ova studentkinja.

Stipendisti „Zastave“ tri godine bez pomoći
Kragujevačka „Zastava automobili“ stipendira 22 studenta mašinske i elektro struke, tehnologe i drugih deficitarnih zanimanja. Iznos se utvrđuje svakog meseca, ali ne sme da pređe oporezujući deo, oko 4.000 dinara. Slavica Aranđelović, rukovodilac službe za upravljanje ljudskim resursima u Fabrici automobila, pojašnjava da zbog krize u kojoj se nalazi ova firma u poslednje tri godine nije bilo dodele novih stipendija.

Izvor:blic