Home [zabavnik] “Ludi” profesor proslavio hemiju na YouTube

“Ludi” profesor proslavio hemiju na YouTube

54
0

 Martin Poliakof, profesor hemije na Univerzitetu u Notingemu, prvo je godinama privlačio pažnju svojih studenata kojima je na predavanjima slikovito objašnjavao svojstva svih 118 elemenata Periodnog sistema.  Onda je došao na ideju da eksperimente iz hemije snima i videoklipove stavlja na YouTube. Pokazalo se da je to pun pogodak jer je jedan od njegovih "eksperimenata" za 24 sata videlo čak 200.000 ljudi.

"U jednom danu držao sam predavanje pred više ljudi nego što ću ih na fakultetu imati tokom celog života", izjavio je prof. Poliakof za "Dejli Telegraf" (Daily Telegraph).

Profesor, koga zbog njegove sede i razbarušene kose zovu Ajnštajn, u svojim online predavanjima kombinuje naučne činjenice, anegdote i eksperimente u kojima sve pršti od eksplozija.

Smatra da svoj uspeh duguje "anarhiji".
"Međutim, pravi razlog uspeha naših videopriloga je u tome da su oni vrlo anarhični. Oni deci šalju poruku da hemija može biti vrlo zabavna", pojasnio je Poliakof koji je sa svojim timom sa notigemskog Univerziteta snimio videoklipove o svim elementima Periodnog sistema, o uzrocima havarije u Černobilu i ulozi hemije u proslavama kakva je npr. kineska Nova godina.

Zbog ovih atraktivnih snimaka na YouTube, Poliakof je postao junak hiljada učenika širom sveta, a među njegovim fanovima su i dvojica nobelovaca, sir Harold Kroto i Roald Hofman.

Nobelovci su Univerzitetu u Notingemu čak uputili pisma u kojima su izrazili divljenje komunikacijskim sposobnostima prof. Poliakofa u popularizaciji nauke.

Sve profesorove videoklipove možete videti OVDE.

(MONDO)