Home [akcija] Vredi ostati u Valjevu

Vredi ostati u Valjevu

91
0

 U akciji Društva istraživača „101 razlog za ostanak u Valjevu" stiglo 400 mišljenja mladih Valjevaca . Najčešće smatraju da Valjevo ne treba napuštati zbog Petnice, reke Gradac i čaršije Tešnjar

Mladi Valjevci smatraju da Valjevo ne bi trebalo napuštati zbog Istraživačke stanice Petnica, zbog reke Gradac – jedne od najčistijih u Srbiji, kao ni zbog stare valjevske čaršije Tešnjar. To su najčešći odgovori koje oni navode u akciji prikupljanja 101 razloga zašto bi mladi ljudi, pre svega srednjoškolci i studenti, trebalo da žive u Valjevu, a koju je pokrenulo Društvo istraživača „Vladimir Mandić Manda". Stiglo je više od 400 mišljenja, a akcija traje do kraja avgusta.

Lobisti za Valjevo

Pošto je jasno da bez novih radnih mesta nije moguće zaustaviti višegodišnji odliv mozgova, gradonačelnik Zoran Jakovljević je organizovao sastanak sa sedmoro mladih i uspešnih Valjevaca koji trenutno rade u Beogradu. Cilj je da uspešni Valjevci u Beogradu uđu u budući Saveta gradonačelnika, grupe koja bi lobirala za svoj grad. Sedmoro Valjevaca koji su se okupili na prvom sastanku rekli su da su voljni da svojim znanjem i umećem pomognu na bilo koji način u napretku rodnog grada, ali nije poznato da li imaju nameru da se jednog dana i vrate u Valjevo.

– Ovu jedinstvenu akciju smo pokrenuli jer je Srbija izrazito centralizovana država, a posledica toga je odlazak velikog broja mladih iz sredina u kojima su rođeni i odrasli. Gradovima u unutrašnjosti poput Valjeva, zbog manjka obrazovanih i kvalitetnih mladih ljudi preti ekonomsko, kulturno i duhovno osiromašenje. Nemamo ambicije da mlade sugrađane ubeđujemo da je za njih najbolje da ostanu ovde, već želimo da im predstavimo sasvim realne razloge i komparativne prednosti Valjeva u odnosu na druge gradove. Nećemo da serviramo idealizovane slike i romantične priče o zavičaju, nego da da razvijemo polemiku kako ono što je vredno, a toga svakako ima, sačuvati i učiniti još boljim – objašnjava predsednik Društva istraživača Andrija Marjanović.

Posetioci sajta Društva istraživača u akciju „101 razlog za ostanak u Valjevu", pored ona tri najčešća, istakli su i pogled na grad sa majdana na Poparama, doručak kod „Šmekera", jagnjetinu kod „Velinke" u Balinoviću, sladoled kod „Pelivana", valjevske manastire, Petničku pećinu, kupanje u SRC Petnica, povlensku alku, Valjevsku gimnaziju, Narodni muzej, park Pećinu, beli mermerni most kod hotela „Grand", lipe pored Kolubare, spomenike Stevanu Filipoviću i Desanki Maksimović, Kulu Nenadovića, novi valjevski hram, kulturno-istorijski kompleks u Brankovini, te valjevski naglasak i samo Društvo istraživača „Vladimir Mandić Manda".

– Među najjačim razlozima za ostanak u Valjevu je sama geografska lokacija grada i ogromna vrednost prirodnih, kulturnih i istorijskih znamenitosti. Dosadašnji predlozi razbijaju negativne predrasude kod mladih o njihovom gradu. Pogotovo kad se otputuje negde na stranu, vidi se da je Valjevo sasvim dobro mesto za život. Do kraja avgusta objavićemo konačnu listu sa 101 razlogom za ostanak u Valjevu – kaže Marjanović.

S druge strane mladi Valjevci kao najčešći razlog odlaska iz Valjeva navode veliku nezaposlenost i to što u njemu ne vide perspektivu.

Aleksandar Tomić (26), student dva fakulteta, odlučio je da ostane u Valjevu, ali kaže da ne zamera svojim vršnjacima koji su napustili grad.
– Sve u Valjevu mi odgovara i ovde je najbolji ritam življenja za mene. Valjevu malo treba da postane pravi grad za život i često smo neopravdano nezadovoljni, a pri tom, sami malo činimo da bi nam bilo bolje. Male su šanse za zapošljavanje, plate su među najnižim u Srbiji, a za pojedina zanimanja u Valjevu nema posla. Ovakva slika može da se promeni jedino ukoliko gradska vlast promeni odnos prema mladim, obrazovanim ljudima. Na prvom mestu, trebalo bi malo više računa da povedu o svojim stipendistima, kada završe fakultet, treba im pomoći da dođu do zaposlenja. Na taj način bi dobili obrazovane ljude i to bi sigurno donelo boljitak gradu. Ovako se dešava da grad ne zna šta se dešava sa njegovim stipendistima, da li su našli posao i da li mogu da pomognu gradu – navodi Tomić.
Izvor:Press