Home [zabavnik] AKCIJA „REŠENJE JE KOMPROMIS“

AKCIJA „REŠENJE JE KOMPROMIS“

32
0

 Pod sloganom „Rešenje je kompromis” predstavnici Narodne inicijative „Zaštita umesto zabrane“, počeli su danas u centru Beograda akciju tokom koje će posetiocima poznatih gradskih kafića predstaviti prednosti uvođenja zakona koji će na efikasan način regulisati pušenje na javnim mestima štiteći istovremeno nepušače i pušače.

U kafićima „OK.no“ na Obilićevom vencu, „Tribeca“ u ulici Kralja Petra i „Speak Easy“ na Trgu Republike, umetnici pantomimičari gostima su demonstrirali na koji način dobra regulacija pušenja na javnom mestu može da obezbedi i nepušačima i pušačima boravak u ugostiteljskim objektima neugrožavajući njihovo pravo na izbor.

Akcija će se odvijati svake naredne subote do 1.avgusta, a nakon Beograda, održaće se u Nišu i u Novom Sadu.

Zdravko Brkić, član Inicijativnog odbora: „Ovde smo kako bismo još jedanput ukazali na to šta je zapravo volja građana i da još jedanput pozovemo nadležne organe da je saslušaju i da je poštuju. Ono što mi predlažemo jeste Zakon koji će biti primenjiv u praksi. Iskreno se nadam da će Vlada Srbije u doba ekonomske krize prepoznati značaj uvođenja rešenja, koje neće ugroziti jednu ovako privrednu značajnu granu Srbije kao što je ugostiteljstvo. Takođe, nadam se da neće dozvoliti da sprovodjenjem radikalnih mera protiv pušenja, preko 50.000 ljudi koji rade u ugostiteljstvu budu neminovna kolateralna šteta, kako je to istakla Nataša Lazarević, potpredsednik Republičke stručne komisije za prevenciju pušenja“.

Pre tačno mesec dana, pokretači narodne inicijative sastali su se sa predstavnicima Ministrastva zdravlja, koji nisu pokazali sluha za utemeljene argumente ugostitelja, izraženu volju više od 80.000 birača i ostali su pri svom isključivom stavu o potpunoj zabrani pušenja. Na ovom sastanku Nataša Lazarević je u ime Ministrastva zdravlja izjavila je da je Ministarstvo „potpuno svesno da će ugostitelji biti kolateralna šteta sprovođenja ovog zakona i da je to neminovnost“.

Oko inicijative „Zaštita umesto zabrane“ okupila su se udruženja ugostitelja Beograda, Novog Sada, Niša, ugostitelji širom Srbije, kao i istaknuti pojedinci, koji razumeju problem i slažu se sa načinom na koji on može da se reši.

Svi zainteresovani mogu pronaći više informacija o inicijativi, predlog Zakona kao i listu mesta na kojima će se prikupljati potpisi na najšem sajtu inicijative www.zastitaumestozabrane.com