Home [njuz] Studiranje i na kredit

Studiranje i na kredit

84
0

 Skupe školarine na fakultetima mnogi roditelji će platiti namenskim, ali i klasičnim gotovinskim kreditima sa rokom otplate i do tri godine. Upis dece na fakultet i skupe školarine za mnoge roditelje u Srbiji predstavljaju prepreku koju će da reše podizanjem kredita. Banke i ove godine, pred upis na fakultete, nude namenske kredite za školarinu, ali i klasične gotovinske ili potrošačke kredite koji se mogu koristiti za plaćanje troškova studiranja.

Nataša Popović iz Beograda kaže za Press da nije imala izbora i da je morala da podigne kredit da bi njen sin mogao da studira u statusu samofinansirajućeg studenta na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu.

– Godina studija na farmaciji košta 130.000 dinara. Morali smo da podignemo kredit, drugačije ne bismo mogli da platimo školovanje. Uslovi otplate nisu sjajni, ali to je bilo jedino rešenje za moju porodicu. Nedopustivo je da imamo ovako visoke školarine ako se zna koliko malo zarađujemo – priča Popovićeva.

Bez učešća

Sosijete ženeral banka nudi studentske potrošačke kredite, dinarske ili indeksirane u evrima. Krediti za školovanje u ovoj banci imaju rok otplate do pet godina, uz mogućnost prevremene otplate. Dinarski studentski krediti mogu iznositi maksimalno milion dinara, uz kamatnu stopu od 25,89 odsto godišnje, dok pozajmice u evrima iznose do 12.000 evra i kamatu od 15,05 odsto. Za obe vrste kredita nije potrebno učešće.

Školarine u odnosu na region:
Fakulteti    Beograd    Zagreb    Sarajevo
Arhitektonski    2.550    1.000    900
Stomatološki    2.100    1.265    1.000
Farmaceutski    1.400    1.265    1.000
Medicinski    1.330    1.265    1.000
Ekonomski    1.000    890    400

*Cene su u evrima

– Krediti se mogu koristiti za školarinu, knjige i sve drugo što je neophodno za uspešno studiranje, a plaća se na profakturu. Podnosilac zahteva za kredit može biti student, njegov roditelj ili staratelj – ističu u Sosijete ženeral banci.

Alfa banka, takođe, ima namenski kredit – "Alfa smart student kredit", koji je prilagođen potrebama studenata jer omogućava da korisnik kredita sam odredi iznos mesečnih rata.

– Kamatne stope za ove kredite kreću se od 22,15 odsto godišnje, sa rokovima otplate od 12 do 60 meseci. Studenti mogu da se odluče i za kredite indeksirane u evrima sa kamatnom stopom od 17,06 odsto – navode u Alfa banci, i dodaju da građani za troškove školovanja mogu koristiti i keš kredite.

Klasični potrošački krediti Erste i Rajfajzen banke takođe mogu poslužiti za plaćanje troškova školovanja.

Papreno skupo

Najskuplju školarinu u Srbiji ima Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, na kom za godinu dana studiranja treba izdvojiti 240.000 dinara. Kada se ova suma preračuna u evropsku valutu, dobija se iznos od oko 2.550 evra! Indeks je papreno skup i na beogradskom Stomatološkom fakultetu, na kom školovanje samofinansirajućih studenata košta 198.000 za godinu dana ili 2.100 evra. Oni koji planiraju da jednog dana nose beli mantil a nemaju sreće da upadnu na budžet, plaćaće 125.000 ili 1.330 evra godišnje.

Interesantno je da skoro sve zemlje u regionu imaju jeftinije školarine od Srbije. Tako, recimo, student medicine u Beogradu mora da izdvoji 1.330 evra, dok njegovog kolegu koji upiše isti fakultet u Sarajevu godina studija košta 1.000 evra.

Izvor: Press