Home omladinska politika Mogućnost saradnje Srbije i Japana u oblasti omladinske politike i sporta

Mogućnost saradnje Srbije i Japana u oblasti omladinske politike i sporta

45
0

 Ministarstvo omladine i sporta Vlade Republike Srbije saopštilo je da su predstavnici tog ministarstva i Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) danas razgovarali o unapređenju volonterskih programa između dve zemlje. U saopštenju se navodi da je današnji sastanak održan na predlog JICA i dodaje da je predstavnik te agencije Johei Takahaši tom prilikom objasnio da se bilateralna saradnja Vlade Japana i druge države realizuje između ostalog kroz volonterske programe kao vidove tehničke pomoći.

Volonterski programi najviše su usmereni na oblasti sporta, obrazovanja i kulture i uključuju dve kategorije volontera: omladinske volontere (starosti od 20 do 39 godina) i volontere seniore (od 40 do 69 godina). Bugarska i Rumunija su zemlje u okruženju u kojima se ovi programi već uspešno sprovode.

Predstavnici Ministarstva omladine i sporta istakli su značaj volontera u oblasti sporta, ali i omladinskog aktivizma koji je dodatno afirmisan kroz Nacionalnu strategiju za mlade i Nacionalnu strategiju za razvoj sporta.

Predstavnici Sektora za sport Ministarstva omladine i sporta istakli su zainteresovanost za dovođenje volontera-trenera za borilačke veštine iz Japana.

Pomoćnik ministra Snežana Klašnja je ocenila da je to pravi način za otpočinjanje pilot faze programa nakon koje bi to ministarstvo definisalo svoje potrebe za volonterima iz Japana i dodala da dve zemlje mogu uspostaviti saradnju na velikom broju projekata iz oblasti omladinske politike i sporta.

Pored predstavnika Japanske agencije za međunarodnu saradnju i Ministarstva omladine i sporta, sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva finansija i Sportskog saveza Srbije, dodaje se u saopštenju.