Home [njuz] Za buduće brucoše obavezna prozivka

Za buduće brucoše obavezna prozivka

51
0

 Najteži deo upisnih aktivnosti je završen, a fakulteti koji su prijemni ispit organizovali tokom vikenda već su objavili preliminarne rang-liste. Kandidati koji smatraju da su oštećeni imaju pravo žalbe, nakon čega će biti objavljene konačne rang-liste. Pre upisa na svakom fakultetu biće održane prozivke budućih studenata, a oni koji u tom trenutku ne budu bili prisutni gube pravo na upis.

Na fakultetima su juče završeni prijemni ispiti. Prijemni ispit je prošao bez većih neregularnosti, a prepisivanje je svedeno na najmanju moguću meru.
– Sve je prošlo u najboljem redu. Preliminarne liste su već objavljene, a eventualne žalbe primamo danas do 12 časova. Dekan će u roku od 24 sata odgovoriti. Upis počinje danas i obavljaće se po tačno utvrđenom redu. Upozoravamo sve kandidate da je jako važno da se pojave u utvrđeno vreme, jer ćemo u suprotnom na njegovo mesto automatski upisati prvog na listi čekanja. Kompletan upisni proces biće završen zaključno sa 3. julom – kažu u studentskoj službi Pravnog fakulteta u Beogradu.
Prijemni ispit bez problema je protekao i na Medicinskom fakultetu u Beogradu, gde je pet kandidata ostvarilo maksimalnih 100 poena. Ukoliko ne bude prigovora, poslednje upisani student na budžetu imaće 74,46 poena, što govori da je ove godine konkurencija bila izuzetno jaka. Slično situacija je na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu, gde čak prvih 14 maturanata ima maksimalan broj poena. Kao i na ostalim fakultetima, i ovde upozoravaju studente da se obavezno pojave na prozivci da ne bi ostali neupisani. Ukoliko je neko sprečen iz opravdanih razloga da se pojavi u utvrđeno vreme zbog smrtnog slučaja u porodici ili bolesti, dužan je da o tome telegramom ili telefonom obavesti upravu.
Ista procedura važi i za ostale državne visokoškolske ustanove u Srbiji. Tako će se upis na Mašinskom fakultetu u Nišu završiti do 3. jula, dok su na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu dani predviđeni za upis tek 13, 14. i 15. jul, iako je preliminarna lista već objavljena.
– Sve je prošlo bez problema i svi kandidati koji su polagali prijemni tokom vikenda su položili i biće upisani na budžet. S obzirom na to da se prijavilo 128 kandidata, a da primamo 210, ostaće slobodnih mesta na budžetu i za septembar – objašnjavaju u sekretarijatu Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu.

Šta je potrebno za upis
– dva ŠV obrasca
– original diplome o završenoj srednjoj školi u četvorogodišnjem trajanju
– sva četiri svedočanstva o završenom srednjem obrazovanju
– izvod iz matične knjige rođenih
– indeks
– tri fotografije
– uplata školarine ukoliko je student samofinansirajući

Izvor:Blic