Home [njuz] Skoro svuda premašene kvote

Skoro svuda premašene kvote

50
0

 Drugog dana prijavljivanja za polaganje prijemnih ispita na fakultetima zabeležena je veća gužva nego prethodnog dana, tako da su kvote na mnogim visokoškolskim ustanovama već premašene. U Beogradu su gužve bile na Fakultetu bezbednosti i Geografskom, dok je na Niškom univerzitetu Fakultet za zaštitu na radu privukao najveći broj maturanata. U Novom Sadu i Kragujevcu veliku gužvu imali su na medicini. Jedan od najatraktivnijih fakulteta za srednjoškolce definitivno je Fakultet bezbednosti u Beogradu na koji se za dva dana prijavilo čak 840 učenika, a od kojih će samo njih 390 biti primljeno. Kvote su već premašene i na Građevinskom i Elektrotehničkom fakultetu.

Ove godine je kod nas nešto veće interesovanje nego prethodne. Do sada je 126 učenika predalo prijave, a možemo da primimo 265 brucoša na budžet i 35 koji će se sami finansirati. Ipak, najviše prijava biće u drugom upisnom roku u septembru, kada će kod nas doći oni koji ne budu primljeni na farmaciju – kažu u studentskoj službi Tehnološkog fakulteta u Beogradu. Na Medicinskom fakultetu mesta ima za 450 budžetskih i 50 samofinansirajućih studenata, a samo tokom jučerašnjeg dana prijavio se 351 kandidat.

Iako na niškim visokoškolskim ustanovama kvote još nisu premašene, a odziv je bolji nego prošle godine. Brojem prijava su zadovoljni na Građevinsko-arhitektonskom i Elektronskom fakultetu.

Za sad imamo više od 300 prijava, a očekujemo da ćemo zaključno sa današnjim danom imati oko 500 kandidata. Interesovanje je veće nego lane i zadovoljni smo što je ovaj fakultet prepoznat kao perspektivan – kaže dekan Fakulteta za zaštitu na radu u Nišu Dragan Spasić.

U Vojvodini su najviše posla imali na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu gde su u toku prva dva dana dokumenta predala 654 đaka. Takođe, veliko interesovanje vlada za Filozofski fakultet gde se već prijavilo skoro 1.100 maturanata, što je, kažu u studentskoj službi, više nego prošle godine.

Na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu premašili su već upisnu kvotu, a u toku današnjeg dana očekuju da im dokumenta preda još 50 đaka, čime bi imali oko 520 kandidata na prijemnom ispitu.

Ko će od maturanata dobiti indeks željenog fakulteta znaće se posle prijemnih ispita koji se održavaju od 26. do 29. juna. Upis u prvom konkursnom roku mora biti završen do 15. jula, a rokove za objavljivanja rang-lista, za žalbe i datume samog upisa odrediće svaka ustanova u okviru konkursnog vremena.

a
Izvor: Blic