Home Bioskop PARFEM – HRONOLOGIJA JEDNOG ZLOČINA

PARFEM – HRONOLOGIJA JEDNOG ZLOČINA

135
0

parfemBioskop ''Palež'' od 17. do 20. maja u 21.00.
Originalni naziv: PERFUME – THE STORY OF A MURDERER
Režija: Tom Tykwer, Uloge: Ben Whishaw, Alan Rickman, Rachel Hurd-Wood, Dustin Hoffman
http://www.parfum.film.de/

Sinopsis:
1766. Gras, južna Francuska.
Masa se okupila da prisustvuje kazni majstora za parfeme, Žana-Batista GRENUILA (Ben Višo). Rulja podivlja kada ga dovuku, u okovima, na balkon, glasno odobravajući izricanje smrtne presude.

22 godine ranije. Pariz.
Grenuilova MAJKA (Birgit Minihmer) rađa ga u smradu Pariske riblje pijace najtoplijeg dana u godini. Pokušala je da sakrije neželjeno dete među ribljim iznutricama ispod stola za čišćenje ribe. Ali dete je, kao iz inata, počelo jeko da vrišti i spasili su ga prolaznici. Majku su uhvatili i optužili je da je pokušala da ubije sopstveno dete.

Grenuil je proveo svoje prve godine u sirotištu MADAM GAJAR (Šin Tomas). Druga deca znaju da kod tog deteta postoji nešto čudno i pokušavaju da ga udave već prve večeri. Ali madam Gajar ne želi da ostane bez prihoda koji prima zbog smeštaja siročeta, i spašava ga. Do treće godine, iako ne zna ni da govori ni da hoda, Grenuil poseduje izuzetno čulo mirisa. On puzi po sirotištu, učeći da svet oko sebe upoznaje kroz mirise.

Grad prestaje da plaća Madam Gajar za brigu o dečaku kada on napuni 13 godina. Za 10 franaka on prodaje sada trinaestogodišnjeg Grenuila GRIMALU (Sem Daglas), koji se bavi preradom kože. Rad u kožari, ispunjenoj smrdljivim nitratima i trulim kožama, veoma je rizičan, ali dečak preživaljava paklene uslove i izrasta u snažnog mladića.

Tokom svoje prve posete Parizu, u vrtlogu gradskih mirisa, vetar nosi najizuzetniju aromu koju je Grenuil ikada osetio. On opčinjen prati miris kroz mesečinom osvetljene ulice i sokake do njegovog izvora, prelepe ZRELE DEVOJKE (Kerolin Herfurt). Devojka oseti iznenadnu jezu u vazduhu i okrenuvši se, ugleda Grenuila kako gleda u nju. Samo što je htela da vrisne, Grenuil joj je zapušio usta rukom i odvukao je u senku kako bi izbegli par koji je prolazio. Iz mraka, gledao ih je kako se ljube, dok je devojka tražila vazduh. Najzad je par skrenuo iza ugla, a Granuil je oslobodio devojku i shvatio da ju je ubio. Očajnički pokušava da uhvati njen miris, da ga ispije, da ga uhvati u šake kao da je tečan. Ali njen neodoljivi miris bledi dok život napušta njeno telo a Grenuil je ispunjen osećajem gubitka zbog njene iščezle arome. Njegovo životno delo će postati potraga za tom aromom.

Grenuil postaje šegrt kod parfimiste BALDINIJA (Dastin Hofman), čoveka čiji posao propada i koji očajnički traži novi “neodoljivi” miris. Grenuil brzo pokazuje snalažljivost u kreiranju novih savršenih mirisa koji će povratiti Baldinijevu reputaciju. Zauzvrat, on traži od starog majstora da ga pouči veštini sakupljanja i očuvanja mirisa. Kada sazna da miris živog bića ne može da se destiluje i izdvoji, Grenuil skoro umire od razočaranja. Baldini mu kaže da je jedino mesto na kome se koristi tajanstveni metod pod nazivom enfleurage (izdvajanje esencije iz cveta), grad Gras. Tamo može naći ono što traži.

Grenuil odmah odlazi u Gras. Na putu, u pećini Centralnog Masiva, otkriva da on sam nema nikakav miris, kao da ne postoji. Ovo saznanje ga duboko potresa i on odlučuje da za sebe stvori neodoljivi miris.

Na putu u Gras, mimoilazi se sa kočijom u kojoj se vozi prelepa ćerka jednog trgovca LORA (Rejčel Hurd-Wud). Grenuil miriše vazduh. Evo ga ponovo, taj fatalno divni miris na koji je naišao samo jednom do tada. Miris koji mora posedovati…

Grenuil nastavlja putovanje sa MADAM ARNULFI (Korina Harfuh), koja poseduje malu radionicu parfema. Dobija neznatno izdržavanje i kolibu bez prozora kao prenoćište. Kreće u savladavanje veštine enfleurage kako bi bio u stanju da sačuva koji god miris bude želeo.

U narednim nedeljama ginu mlade, izuzetno lepe devojke. Trgovac RIČIS (Alan Rikman) je jedini koji sumnja da je zločinac opsednut, kolekcionar lepote. Prvo, seljanke – pastirica, prodavačica almunova, mlekarica – ali kada su ubijene bliznakinje, ćerke njegovog prijatelja TALIENA (Karlos Rajg) i pronađene gole obrijanih glava, Ričis počinje da strahuje za svoju ćerku Loru.

Do sada je pronađeno dvanaest ubijenih devojaka. Grenuil otvara ormarić i posmatra dvanaest staklenih flašica u kojima se nalazi po nekoliko kapi ulja boje ćilibara. Nedostaje mu samo jedan miris da kompletira svoj parfem.

Panika raste dok stanovnici zaključavaju svoja vrata i prozore. Uhvaćen je ubica ali Ričis sumnja da vlast ima pogrešnog čoveka. Preko noći, pobegao je sa svojom ćerkom i odveo je na sigurno u mračnu gostionicu na moru. Ali Grenuil je pratio Lorin miris čak do Mediterana. Sledećeg jutra, kada je Ričis našao telo svoje ćerke, golo sa ošišanim loknama, pao je u očaj.

Grenuil je kleknuo pored male vatre, gde je pripremio svoju opremu. Poslednja kap ulja kanula je iz posude za destilaciju u malu flašicu. Pomešao je ovo ulje sa preostalih dvanaest. Mirisao je vazduh u svim pravcima, osetivši opasnost, sakrio bočicu parfema u džep. Bio je okružen vojnicima i odveden u zatvor. Kada je prebačen u Gras, sam je priznao svoje zločine, ali je ćutao o svojim motivima.

Velika masa okupila se na glavnom trgu u Grasu na dan pogubljenja, a Grenuil je tajno uspeo da sipa nekoliko kapi parfema na svoj članak. Vetar je nosio miris na svedoke na trgu i cela gomila se pretvorila u džinovski orgijastični zagrljaj. Čak je i Ričis, plačući za oproštaj, obgrlio ćerkinog ubicu. Grenuil, koji nikada nije okusio ljubav u svom životu, pao je. Kako će Grenuile iskoristiti ostatak parfema …?