Home [njuz] Deblokada Filozofskog fakulteta

Deblokada Filozofskog fakulteta

53
0

 Studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta koji su pet sedmica protestovali zahtevajući besplatno visokoškolsko obrazovanje, izglasali su na sinoćnjem plenumu deblokadu tog fakulteta. Studenti su istakli da će, bez obzira na prestanak blokade, nastaviti da održavaju plenume i vrše pritisak na ministarstvo nauke, obrazovanja i sporta sve do ispunjenja svojih zahteva za besplatnim obrazovanjem za sve studente. Ako njihovi zahtevi ne budu do jeseni ispunjeni, poručili su da će na jesen nastaviti blokadu fakulteta.

Za deblokadu se izjasnilo 177 studenata, za nastavak blokade bilo ih je 105, dok su 93 studenta bila suzdržana. Zagovornici deblokade naglašavali su da je blokada postala sama sebi svrha jer se nastava ionako održava na alternativnim lokacijama a završetak akademske godine na Filozofskom fakultetu ne dovodi se u pitanje, zbog čega je procenjeno da bi za dalje akcije bilo najvažnije omogućiti kolegama da uredno završe tekući semestar.

Protivnici deblokade bili su za to da se blokada nastavi do utorka za kada je zakazana sednica Fakultetskog veća. Time bi se, kako su rekli, izvršio dodatni pritisak na članove Veća kako se ne bi uvele sankcije za studente koji su protestovali.

Po njihovu mišljenju, prestankom blokade studenti "bolonjci" ostavljeni su bez garancije da im Veće neće uvesti sankcije. Oni su upozorili da će u slučaju da Veće uvede sankcije studentima koji su protestovali, kao metodu pritiska organizovati blokadu dekanata fakulteta, javila je agencija Hina.

Izvor:Tanjug