Home [njuz] Rektor Univerziteta najavio ostavku ako država ne popusti

Rektor Univerziteta najavio ostavku ako država ne popusti

46
0

 Studenti najavljuju nove proteste ukoliko fakulteti ne budu snizili cene školarina za iduću godinu…
Posebna radna grupa Vlade Srbije utvrdiće koji će fakulteti biti oslobođeni obaveza iz Zakona o rebalansu budžeta, ali već je najavljeno da se od te obaveze neće izvući Ekonomski i Pravni fakultet u Beogradu. Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević najavio je da će se povući sa te funkcije ako država ostane pri svom stavu.

 Onog trenutka kada ne možete da uradite neki posao i ne slažete se sa nečim, časno je otići i pustiti nekoga ko bi to umesto vas umeo bolje da reši. Ja ću sigurno prvi otići, ali to je za dekane, to je njihova odluka – rekao je Kovačević na sednici Senata Beogradskog univerziteta. On je studentima poručio da, ako država istraje u svojim zahtevima, „nema im druge, nego da opet izađu na ulice”.
Senat je juče ponovo predložio Branka Kovačevića za rektora, a o tom predlogu 22. maja trebalo bi da se izjasni Savet univerziteta koji donosi konačnu odluku o izboru.
Na jučerašnjem sastanku u Vladi dogovoreno je da se formira radna grupa koja će utvrditi finansijsku situaciju na svakom fakultetu pojedinačno. Predlog radne grupe biće poznat do idućeg četvrtka. Do kraja juna ovo radno telo će razmotriti i sistemska rešenja u finansiranju nauke i visokog obrazovanja.
Senat Univerziteta u Beogradu zatražio je krajem aprila da se državni univerziteti izuzmu iz člana Zakona o rebalansu budžeta koji predviđa da se javnim preduzećima i institucijama oduzme 40 odsto sopstvenih prihoda i ta sredstva usmere u budžet.
Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić izjavio je juče da nakon rebalansa budžeta neće biti smanjeni prihodi svim državnim fakultetima u Srbiji, već samo onima koji imaju novca.
– Ima fakulteta koji jedva sastavljaju kraj sa krajem i naša odluka omogućava da se tim fakultetima ne smanjuje budžet – kazao je novinarima na Nacionalnoj konferenciji o zapošljavanju.
Dinkić je ocenio da je fakultetima kao što su Hemijski ili bilo koji fakultet prirodnih nauka potrebna pomoć, ali ne i Ekonomskom i Pravnom fakultetu.
– Oni imaju toliko novca da se može reći i da se rasipaju u krizi. Ako štedimo mi u Vladi, a administraciji i poslanicima se ukidaju dnevnice, onda može da se štedi i na fakultetima koji imaju para – rekao je ministar ekonomije.

Univerzitet umetnosti bez para za akreditaciju
Rektor beogradskog Univerziteta umetnosti Čedomir Vasić izjavio je Tanjugu da ta visokoškolska ustanova, kao ni fakulteti u njenom sastavu, neće biti u stanju da plate troškove akreditacije od 16 miliona dinara, ukoliko im država ne pomogne. „Četiri naša fakulteta predala su dokumenta za akreditaciju, dve ustanove – Fakultet muzičke umetnosti i Fakultet likovnih umetnosti dobile su akt upozorenja, a u međuvremenu nisu izmirile finansijske obaveze zbog besparice“, rekao je rektor Vasić.

Izvor:24 sata