Home [njuz] Majkl Mur

Majkl Mur

85
0

murmajklSamo nekoliko dana pre kanske premijere svog najnovijeg filma "Sicko", u kojem kritikuje zdravstveni sistem SAD, američki reditelj Majkj Mur optužio je predsednika Džordza Buša za pokušaj zastrašivanja.
Protiv Mura vodi se istraga zbog povrede embarga protiv Kube gde je u martu na lečenje odveo nekoliko učesnika u
spašavanju žrtava terorističkog atententata koji se dogodio 11. septembra 2001. godine u Njujorku.

Autor filma "Farenhajt 9/11", nagrađenog Zlatnom palmom u Kanu 2004. godine, ocenio je u pismu sekretaru američkog Trezora Henriju Polsonu da je moguće da je Bela kuća istragu pokrenula iz političkih razloga.

"Pet i po godina Bušova administracija ignorisala je i zanemarivala heroje 11. septembra", ističe se u pismu objavljenom na internet sajtu "Dejli Kos", prenela je agencija AP.

"Ti herojski spasioci prepušteni su sebi samima. Nije im obezbeđeno lečenje ni nadoknada troškova lečenja".

"Shvatam zašto je Bušova administracija protiv mene. To je zato što sam pokušao da pomognem istim onim osobama kojima ona odbija da pomogne. Osim ako Buš ne proglasi da je pomoći svom bližnjem nelegalna, ja nisam prekršio nikakav zakon i nemam šta da krijem", naveo je Mur.

On je podvukao da su laboratorije i privatne zdrastvene ustanove koje kritikuje u filmu "Sicko" obilato finansirale Bušovu predsedničku kampanju 2004. godine i da već četiri godine podržavaju republikanske kandidate.

"Mogu da razumem zašto glavni korisnik tih doprinosa, odnosno predsednik Buš, želi da me zastraši i, eventualno, spreči da film stigne do široke publike" istakao je Mur.

Predstavnici Trezora u Vašingtonu odbili su bilo kakav komentar Murovog pisma, pravdajući to željom da se ne naudi istrazi koja je u toku.

Kako je javila agencija AP, Harvi Vajstin direktor kuće koja je producirala film "Sicko", izjavio je da Mur nije želeo da podeli zemlju, već da omogući demokratama i republikancima "koji obožavaju njegov film" da se približe jedni drugima kako bi poboljšali zdravstveni sistem.

Na Kubi, organ Komunističke partije "Granma" Mura vidi kao žrtvu cenzure i embarga koji je protiv te zemlje uveden pre 45 godina.

"Svaka sličnost sa makartizmom ne mora da bude slučajna", piše list, aludirajući na progon komunista pedesetih godina u SAD.

U pismu upućenom 2. maja, američki Trezor obavestio je Mura da je protiv njega pokrenuta istraga zbog moguće povrede američkog trgovačkog embarga protiv Kube kojim se ograničavaju putovanja u tu zemlju.

Njemu je dato 20 radnih dana da dostavi detalje o svom boravku na Kubi i imena osoba koja su bila sa njim.

Film "Sicko" na festivalu u Kanu biće prikazan 19. maja, a u američkim bioskopima počeće da se prikazuje od 29. juna.

Izvor B92