Home [njuz] Ogledni smerovi srednjih škola i dalje najtraženiji

Ogledni smerovi srednjih škola i dalje najtraženiji

112
0

 Prilikom odabira srednje škole đacima je bitno i da li posle nje mogu da se upišu na željeni fakultet…
Konkurs za upis u srednju školu, sa detaljnim pregledom i adresom svih obrazovno-vaspitnih ustanova, smerovima i brojem mesta, objavljen je juče i po ceni od 210 dinara može se kupiti u knjižarama „Prosvetnog pregleda” ili poručiti preko škola.

Budućim srednjoškolcima, već godinama unazad, najatraktivniji su ogledni smerovi. Od ove godine biće uveden novi ogledni smer – modni krojač.
Prema podacima Ministarstva prosvete najtraženije škole u Beogradu su Ugostiteljsko-turistička, Medicinska, Pravno-poslovna, Druga ekonomska škola i naravno gimnazije.
– Svako mesto u našoj školi bude popunjeno, a prošle godine je i poslednji kandidat na listi za farmaceuta bio odličan đak. Veliko interesovanje je i za smer medicinska sestra i laboratorijski tehničar gde su kadrovi traženi čak i pre nego što završe školu – kaže za „24 sata” Jadranka Abuzeid, pomoćnik direktora Medicinske škole.
Prilikom odabira srednje škole đacima je bitno i da li posle nje mogu da se upišu na željeni fakultet. Pravno-poslovna škola jedna je od najtraženijih u Beogradu, ali su kriterijumi za upis veoma visoki.
– Za atraktivne nove smerove: poslovni administrator, službenik osiguranja i bankarski službenik, đaci moraju da imaju čak 98 bodova. Naši učenici bez problema se upisuju na fakultete, a lako se zaposle i u opštinskim službama – kaže Aleksandar Čuljković, pomoćnik direktora škole.
U osnovnim školama organizovana je pripremna nastava za prijemni ispit, a besplatne časove drže nastavnici. Neke škole sa pripremom su već počele, a u nekim 10 sati nastave organizuje se po završetku školske godine.
– Prednost priprema u školi je što vas nastavnik poznaje, zna gde će učenik da zastane kod zadatka, a učenik može nastavnika da pita dokle god mu je nejasno – kaže za „24 sata” Vesna Baračkov, direktor OŠ „Petar Petrović Njegoš”.
Roditelji često deci plaćaju i privatne časove, a za dvočas izdvajaju od 500 do 1000 dinara.

Kalendar upisnih aktivnosti
datum aktivnost
23. – 24. maj prijavljivanje učenika za polaganje prijemnog
5. – 8. jun polaganje prijemnog ispita za darovitu decu
11. jun konačni rezultati i upis učenika
3. – 15. jun prijavljivanje učenika za polaganje kvalifikacionog
22. jun polaganje kvalifikacionog ispita iz srpskog jezika
23. jun polaganje kvalifikacionog ispita iz matematike
24. jun preliminarni rezultati kvalifikacionog ispita
29. jun objavljivanje konačnih rezultata kvalifikacionog ispita
29. i 30. jun predaja popunjene liste želja
8. – 9. jul raspored i upis učenika po školama – prvi upisni krug
10. jul predaja popunjene liste želja
13. jul raspored i upis učenika po školama – drugi upisni krug
* Minimum na kvalifikacionom ispitu je po jedan bod iz svakog
predmeta. Na kvalifikacionom ispitu se može steći najviše 40 bodova,
a uspeh u prethodnom školovanju donosi maksimalnih 60 bodova.

U srednjim školama ima mesta za sve osnovce
Ministar prosvete Žarko Obradović apelovao je na đake da iskoriste vreme koje im je preostalo i provežbaju zadatke, dodajući da nema mesta panici jer je broj đaka koji će upisati srednje škole manji od broja slobodnih mesta. U školskoj 2009/10. godini za 80.500 učenika koji završavaju osmi razred predviđeno je 88.799 mesta. „Iz matematike će biti 17 zadataka, od kojih je 12 istih kao u zbirci. Za srpski jezik biće 20 zadataka, ali je redosled odgovora drugačiji nego u zbirci”, kaže Obradović.

Broj mesta u srednjim školama u Beogradu
škole klasične ogledne
Četvorogodišnje 8.234 1.594
Trogodišnje 2.940 516
Gimnazije 4.984
Muzičke škole 452
Škole za decu sa
posebnim potrebama 420

Izvor:24 sata