Home [njuz] Fakulteti podigli školarine

Fakulteti podigli školarine

29
0

 Budući brucoši koji ne uspeju da upišu željeni fakultet o trošku budžeta moraće za školarinu da izdvoje više novca nego njihove kolege prošle godine, piše Blic. Većina fakulteta odlučila je da cenu studija usaglasi sa porastom troškova života na malo, pa će maturante sačekati od 5.000 do 10.000 veće cene. Ipak, pojedine visokoškolske ustanove su izašle u susret kolegama tako što nisu menjale cenovnik.

Do upisa na fakultete ostalo je manje od tri meseca, a budući studenti još ne znaju upisne kvote, ko je sve dobio akreditaciju, a nije određena ni visina školarine na svim visokoškolskim ustanovama.

Ipak, sudeći prema najavama sa univerziteta u Srbiji, cena samofinansirajućih studija će biti viša za procenat rasta cena na malo, što bi značilo da će školarine biti skuplje najviše do 15 odsto, u zavisnosti od odluka saveta fakulteta.

“Mi smo zaista povisili cene za deset odsto koliko iznosi i rast troškova na malo. Ipak, ako se uzme da je evro skočio u odnosu na dinar, ispada da su školarine zapravo niže nego što su bile”, kažu u dekanatu Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Isto objašnjenje dali su i na ostalim fakultetima, ali su dodali da su im to postala jedina sredstva koja mogu iskoristiti da srede objekat i studentima omoguće bolje uslove.

Izvor:B92