Home [njuz] Master studije za sve akademce

Master studije za sve akademce

42
0

 Studenti Arhitektonskog fakulteta u Beogradu blokirali su juče u 13 časova Bulevar kralja Aleksandra nezadovoljni odlukom Komisije za akreditaciju da upis master studija dozvoli za samo 160 akademaca. Njima je time, kažu, uskraćeno pravo na dalje školovanje, dok su njihove kolege ranijih godina automatski posle završene treće godine upisivali master i to na teret budžeta.

Oko 300 studenata arhitekture prve, druge i treće godine blokiralo je Bulevar na 45 minuta tražeći da ih primi ministar prosvete. Oni su nezadovoljni odlukom Komisije za akreditaciju da se ograniči broj studenata koji mogu da upišu master studije.
– Osnovne studije arhitekture traju tri godine i sa tom diplomom mi ne možemo da nađemo posao. Svi znaju da su ranije naše studije trajale pet godina i zato nam je taj master neophodan. Nama su tek pre nešto više od mesec dana saopštili odluku akreditacione komisije i od tada pokušavamo da stupimo u kontakt sa nekim iz ministarstva, ali uzalud – kaže za "Blic" Nikola Mihailović, student treće godine i jedan od organizatora protesta.
Ukoliko se ne promeni odluka Komisije za akreditaciju, master studije moći će da upiše tek svaki drugi student, budući da trenutno na trećoj godini ima oko 300 mladića i devojaka. Dodatni problem je što se spekuliše i pričom da će od tih 160 studenata tek tridesetak biti upisani na teret budžeta, dok će ostali morati sami da snose troškove.
U dekanatu fakulteta kažu da razumeju nezadovoljstvo studenata, ali da su u ovom slučaju potpuno nemoćni budući da je odluka Komisije za akreditaciju za sve obavezujuća. Studenti su upozorili da će danas ponovo zaustaviti saobraćaj na Bulevaru kralja Aleksandra ako im se ministar prosvete ne obrati. Osim ulice, studenti će blokirati i fakultet dok se njihov problem ne reši.

Izvor:Blic