Home [njuz] I diploma stiže preko žice

I diploma stiže preko žice

59
0

 KONKURS ZA BESPLATNO STRUČNO USAVRŠAVANJE PROSVETARA NA DALJINU
Mada do kraja ove školske godine svi nastavnici osnovnih i srednjih škola treba da skupe po 100 časova stručnog usavršavanja, mnogi to još nisu uspeli da urade, uglavnom jer škole nemaju novca da im plate pohađanje akreditovanih programa. Zato je u pravom trenutku stigao konkurs Zavoda za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja za izbor polaznika besplatnih kurseva. Uvode se eksperimentalno, projektom učenja na daljinu, u sistem profesionalnog razvoja zaposlenih u obrazovanju, pa će se izabrani polaznici usavršavati putem Interneta. – U Zapadnoj Evropi i, uopšte u svetu, stručno usavršavanje sve više se izvodi na daljinu, pa, recimo, u Velikoj Britaniji već postoje i čitavi univerziteti koji tako funkcionišu – kaže zamenik direktora Zavoda Zoran Jakovljević. – Zato smo smatrali da je krajnje vreme da tako nešto počnemo da primenjujemo i kod nas.

Zavod prosvetarima nudi tri programa izabrana na internom konkursu od 58 iz Kataloga akreditovanih programa za ovu školsku godinu. Jedan pokriva pripremu za izvođenje multimedijalne nastave, drugi rad s decom s posebnim potrebama, a treći upravljanje u obrazovanju.
Repriza „Trenutka istine” u dečjem terminu

Udruženje novinara Srbije, na inicijativu svoje subotičke kancelarije, zatražilo je od televizije “Pink” da zbog najmlađih gledalaca promeni reprizni termin kviza “Trenutak istine”, jer roditelji koji rade u prepodnevnim časovima ne mogu uticati na to da njihova maloletna deca ne gledaju tu emisiju, “u kojoj se veoma često čuju najlascivnija pitanja i odgovori”.

Televizija s nacionalnom frekvencijom, pa bila ona i komercijalna, mora voditi računa o dobrom ukusu i interesu najmlađih gledalaca, te da emisije koje dotiču samo dno društvenih odnosa i privatnih poriva treba da dobiju odgovarajuće termine za emitovanje, kako ih ne bi gledala najmlađa populacija, smatra UNS.

Posle izbora, polaznici će početkom maja biti obučeni za learning menadžment sistem, da bi polovinom maja krenula onlajn obuka, koja će trajati do kraja avgusta. Posle završetka ovih programa svi polaznici dobiće sertifikate o savladanosti s odgovarajućim brojem priznatih sati stručnog usavršavanja. Inače, školski nastavnici i stručni saradnici dužni su da za pet godina pohađaju 60 sati obaveznih i 40 izbornih programa stručnog usavršavanja, a prvo petogodište ističe 1. jula ove godine.

Na jesen sledi vrednovanje projekta i utvrđivanje standarda za ovakav rad, jer se planira da od 1. oktobra svi koji imaju odobrene i već izvođene programe mogu konkurisati da njihov bude realizovan učenjem na daljinu.

Za polaznike ovih kurseva mogu konkurisati svi zaposleni u obrazovanju, a prednost imaju nastavnici, vaspitači i stručni saradnici. Prijavni formular može se preuzeti na sajtu Zavoda za unapređenje vaspitanja i obrazovanja njnjnj.zuov.gov.rs. Popunjen formular treba poslati na imejl: zoran. jakovljevic@zuov.gov.rs. Konkurs je otvoren do 1. maja.