Home [njuz] POČINJE ŠKOLOVANJE NA ROMSKOM JEZIKU

POČINJE ŠKOLOVANJE NA ROMSKOM JEZIKU

96
0

   Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača „Mihailo Palov” u Vršcu od jeseni će upisivati i  studente za školovanje na romskom jeziku.
Pokrajinski sekretar za obrazovanje Zoltan Jegeš rekao je u Vršcu da je osnova politike obrazovanja u Vojvodini ravnopravnost i formiranje istih uslova za školovanje svih nacionalnih zajednica, navodeći da je najlošija situacija kod Roma.

„Intencija je da se ta situacija značajno popravi, jer se socijalni problemi mogu rešiti jedino kroz obrazovanje, a da bi to postigli potrebno je da imamo vaspitače i učitelje koji mogu da rade na romskom jeziku", kazao je Jegeš. On je naveo da će vaspitači koji završe tu školu biti osposobljeni da obavljaju svoj posao na srpskom i romskom, ili rumunskom i romskom jeziku.

Direktor Kancelarije za inkluziju Roma Duško Jovanović zahvalio se opštini Vršac na svemu što je učinila da se unapredi položaj romske nacionalne zajednice, kao i Visokoj školi što su prihatili inicijativu.

On je naglasio da se globalno siromaštvo Roma ne može ublažiti niti smanjiti bez obrazovanja, kao i da će formiranje grupe na Visokoj školi u Vršcu dati veću snagu i energiju rešavanju tog problema, kao i da će pomoći uključivanje većeg broja romske dece u obrazovni sistem.

„Inicijativa je pokrenuta na osnovu egzaktnih podataka. Romska zajednica je šest puta siromašnija od najsiromašnijih, od stotinu Roma samo jedan doživi 60 godina, najveći broj pripadnika romske nacionalne zajednice živi u svojim enklavama i sredinama bez osnovnih elemenata infrastrukture, a prema romskoj zajednici je najveća etnička distanca”, naglasio je Jovanović.

Izvor:E novine