Home [zabavnik] Pronađen izvor ljubomore

Pronađen izvor ljubomore

44
0

 Japanski naučnici saopštili su da su otkrili zonu u mozgu koja kontroliše ljubomoru.Ta zona je smeštena u delu mozga koji detektuje fizički bol, što bi moglo da objasni patnju koju ljudi osećaju pri pomisli na moguću nevernost partnera.  Doktor Hidehiko Takahaši, koji je rukovodio istraživanjem, kaže da je interesantno da je deo mozga koji registruje fizički bol takođe "zadužen" za mentalni bol.

Izučavanje osećanja ljubomore biće sigurno korisno u lečenju mentalnih problema, ocenio je on.

Od grupe studenata koji su učestvovali u eksperimentima koje je obavio tim doktora Takahašija zatraženo je da govore o svojim najvećim neprijateljima, pri čemu je skenerom registrovana aktivnost njihovog mozga, prenele su agencije.

Dobijeni rezultati pokazali su da je deo čeonog režnja mozga postajao aktivniji kada su osećali ljubomoru prema protivnicima.

Nakon toga od studenata je traženo da čitaju tekst u kome je predmet njihove ljubomore izložen nizu nezgoda i nesreća, među kojima i trovanje hranom.

Skener je tada pokazivao povećanu aktivnost dela mozga povezanog sa nagradom, koju inače pokreće osećaj društvenog ili finansijskog uspeha.

Sve to navodi na zaključak da postoji povezanost između ljubomore i radovanja tuđoj nesreći.

Što je čovek ljubomorniji na neku osobu, to je njegovo osećanje radosti jače kada joj se dogodi neka nezgoda ili nesreća, pokazalo je istraživanje japanskih naučnika.

Izvor:B92