Home [njuz] Studenti finansiraju besplatno školovanje

Studenti finansiraju besplatno školovanje

44
0

 Brucoši koji su u akademskoj 2008/09. upisali deficitarna zanimanja – informatiku, mašinstvo, elektrotehniku, geodeziju, matematiku ili fiziku u Banjaluci, još nisu dobili udžbenike, iako je počeo i drugi semestar. Uprkos tome što je resorno ministarstvo uplatilo 177.952 KM za nabavku udžbenika, knjige još nisu stigle na banjalučki Univerzitet, a u Rektoratu navode da je razlog kašnjenje „komplikovana tenderska procedura”.

Brucoši ovih smerova za knjige se snalaze kako znaju i umeju, najčešće koriste skripte, a neki od njih su već kupili nove knjige.
„Počeo je drugi semestar, moramo da polažemo i testove. Studentima informatike je lakše jer oni imaju knjige u elektronskim izdanjima pa tako ‘skidaju’ literaturu. Svi se snalazimo kako znamo, a posebno je teško studentima fizike. Kašnjenje knjiga će nas verovatno koštati ocena na ispitima”, rekao nam je student prve godine informatike koji je insistirao na anonimnosti.
Predsednik Studentskog parlamenta Milan Grubor kaže da će do kraja ove sedmice pokušati da razgovara sa rektorom Univerziteta u Banjaluci Stankom Stanićem kako bi se rešio ovaj problem.
„Studenti su morali sebi da kupe knjige, iako im je obećano da će biti besplatne. Sve nadležne institucije ne rade po istim pravilima. Ta odluka Vlade RS nije ispoštovana”, navodi Grubor.
Inače, Vlada RS usvojila je prošle godine upisnu politiku kojom se po prvi put u RS studentima deficitarnih zanimanja omogućava besplatno školovanje i desetomesečna novčana pomoć, kao i besplatni udžbenici.
„Morali smo raspisati tender za nabavku knjiga jer su to veliki iznosi koji po zakonu podležu tenderskoj proceduri. To je razlog kašnjenja. Takođe, neki autori nisu štampali nove tiraže, jer nisu imali novca, tako da su oni tražili prvo novac kako bi platili štampanje, a sve to oduzima vreme”, objašnjava prorektor za nastavu Univerziteta u Banjaluci Simo Jokanović. On tvrdi da bi do kraja sednice trebalo da stignu svi udžbenici kako bi ih studenti mogli zadužiti.
U Ministarstvu prosvete kažu da su uplatili 151.370 KM za nabavku udžbenika za oba univerziteta u RS. „Za sprovođenje rešenje zaduženi su univerziteti u RS”, navode u Ministarstvu.
Na univerzitetu u Istočnom Sarajevu, kako nam je rekao rektor Mitar Nivaković, svi studenti su dobili potrebnu literaturu.

Izvor:Blic