Home [zabavnik] Dokazano na Festivalu nauke: ljubav je stvar čiste fizike

Dokazano na Festivalu nauke: ljubav je stvar čiste fizike

25
0

 Božidar Đelić najavio je da će resor na čijem je čelu ove godine podržati još devet sličnih manifestacija…
Više hiljada mladih prodefilovalo je proteklog vikenda holovima Prirodno-matematičkog i Poljoprivrednog fakulteta gde je, u okviru obeležavanja 40 godišnjice osnivanja PMF-a, održan „Prvi festival nauke u Novom Sadu“. U okviru ove manifestacije, preko 200 naučnih radnika i studenata volontera – pružili su posetiocima odgovore na veoma intrigantna pitanja i pomogli im da shvate da nauka nije „bauk“ i da može biti veoma zanimljiva.

Teško je racionalno objasniti kako je Albert Ajnštajn u 23. godini, na osnovu tada veoma oskudnih znanja u oblasti fizike, došao do tako genijalnih zaključaka i teorija, koje važe i sada. Nije isključeno da se i među učesnicima ovog skupa krije neki budući stručnjak, čija otkrića će koristiti ne samo Srbiji, već i široj zajednici – izjavio je pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Dragoslav Petrović.
Potpredsednik Vlade Srbije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić najavio je da će resor na čijem je čelu ove godine podržati još devet sličnih manifestacija u Vojvodini, čiji je cilj popularizacija nauke.

Mesto zločina
ISTRAGA Veliku pažnju posetilaca privukao je i štand Kriminalističko policijske akademije gde su mogli da prisustvuju simulaciji istrage ubistva. Studenti akademije priredili su sve forenzičke „alate“, od osiguravanja mesta „zločina“ do uzimanja otisaka, usput ispitivajući „svedoke“, pomoću kojih su pravili fotorobot „zločinca“. Sjajna predstava u kojoj su posetioci mogli da učestvuju ostavila je mnoge bez daha.

Pomiriši ljubav
Da je „Amorova strelica“ stvar čiste fizike, Novosađane je uverio Marko Košiček, mladi naučnik hrvatskog Instituta Ruđer Bošković. Kako on tvrdi, feromoni zaslužni za miris su stvar koja nas privuče osobama suprotnog pola. „Ljubav zapravo dolazi kroz nos, jer pomenuti feromoni potiču lučenje „molekula ljubavi“. Postoji i „ljubavni lepak“, koji u prvih tri do pet godina vezuje taj molekul i održava ljubav. Taj molekul je ujedno i aktivna susptanca droge ’speed’”, ističe Košiček. Kako je rekao, budući da imaju istu strukturu, deluju na isti način. Blokiraju područja mozga zadužena za racionalno razmišljanje i kritički pogled na svet. Pri tome aktiviraju regije koje su vezane za osećaj euforije i zato se i kaže da je ljubav „slepa“.

Roboti igraju fudbal
U to da roboti mogu da igraju fudbal ili nešto što liči na ovu igru, uverili su se posetiocu na štandu studenata Fakulteta tehničkih nauka. Jedino što još naučnici nisu uspeli, jeste da probude takmičarski duh kod mašina, pa je meč završen nerešeno.

Vatreni zvučnik
Veoma zanimljiv eksperiment zainteresovao je i Ramba Amadeusa koji je hteo da vidi zvuk?! Naime, studenti doktorskih studija fizike upravo to su priuštili poznatom muzičaru uz pomoć Rubensove cevi. „Kroz Rubensovu cev prolazi gas i curi kroz rupice napravljene na njoj i tamo sagoreva. Na jednom kraju cevi stavili smo improvizovanu membranu od gumene rukavice i na nju stavili zvučnik. Promenom frekvencije koju pravimo zvukom gitare obrazuju se zvučni talasi i vidi se kako vatra pleše u ritmu muzike”, objasnila nam je Jasna Papuga.

„24 sata“ uz nauku i mlade
Kao što su Novosađani navikli, svaki događaj u gradu, pogotovo onaj vezan za mlade, ne može da prođe bez „24 sata“. Ovoga puta bili smo medijski sponzori „Prvog festivala nauke u Novom Sadu“ i posetioce obradovali prepoznatljivim narandžastim balonima.

Izvor:24 sata